www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Zastupitelstvo podpořilo první kroky ke zkvalitnění středního školství Středočeského kraje

2021-03-30 08:36:05 | Středočeský kraj, Martina Kemrová ©

Tisková zpráva Středočeského kraje: Vedení Středočeského kraje si uvědomuje nízkou kvalitu středního školství v regionu, a proto pracuje na takových změnách, díky nimž budou krajské školy plnit požadavky 21. století a moderní pedagogiky a budou efektivně řízeny.

Foto

Středočeský kraj.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Změnový program stojí na několika pilířích – odstranění nadbytečné kapacity středních škol, jež snižuje kvalitu a efektivitu řízení škol a je dlouhodobě ekonomicky neúnosná, úpravě nabídky studijních oborů, snížení administrativní zátěže vedení škol či efektivním využívání majetku v oblasti školství.

Na zasedání dne 29.3. 2021 zastupitelstvo kraje projednalo a schválilo první konkrétní aktivity v této oblasti: tři projekty sloučení škol ve Středoklukách, Jesenici a Příbrami (viz tabulka).

„Rád bych poděkoval zastupitelům, že nás v tomto odvážném a nepopulárním kroku podpořili. Pro budoucnost kvalitního krajského školství je naprosto nezbytný, ale jeho přijetí vyžaduje odvahu čelit i nesouhlasným reakcím,“ komentuje výsledek Milan Vácha, radní pro oblast školství a sportu (STAN), a dodává: „Chtěl bych poděkovat také všem, s nimiž jsem v posledních měsících měl možnost diskutovat, za nesmírně cenné informace a zpětnou vazbu.“

Nízká kvalita, naddimenzovaná kapacita, nevyhovující oborová struktura

Měří-li se kvalita středního vzdělávání neúspěšností u maturitních zkoušek, je Středočeský kraj v tuto chvíli na 12. místě ze 14.

Kapacita středočeských středních škol je naddimenzovaná, výrazně např. na Rakovnicku, Kutnohorsku a v Příbrami, a odpovídá populaci devadesátých let. Krajem zřizované školy nabízejí 55 775 míst, přičemž školy navštěvuje pouze 35 074 žáků (= 63 % kapacity). Plných 37 % kapacity je tedy neobsazených. Naopak dynamicky se zvyšující počet obyvatel v okresech Praha-východ a Praha-západ není provázen odpovídající vzdělávací strukturou. „Ve Středočeském kraji se potýkáme s demograficky velmi nerovným terénem a musíme na něj reagovat odpovídajícími kapacitami vzdělávání,“ komentuje radní Vácha.

Kraj jako zodpovědný zřizovatel musí začít s nápravou stavu a s prosazením optimalizace počtu škol i oborové struktury. V minulosti se sice o něco podobného několikrát pokoušel, nicméně nikdo rozhodný krok neučinil.

„Plánovaná koncepce nám umožní eliminovat duplicitní obory, či takové, o které uchazeči nemají zájem, či z nichž nenacházejí uplatnění. Naopak chceme zavést obory, které chybí nebo jich není dostatek – specializace v oblasti IT, kybernetiky, pedagogiky, zdravotnictví a sociálních služeb,“ zdůrazňuje Vácha. Cílem kraje je podle něj dosáhnout toho, aby nabídka odpovídala modernímu vzdělávání 21. století. K tomu kromě pestré nabídky oborů patří inovativní metody výuky, příprava na studium na vysokých školách a propojení výuky a praxe.

Samotné využívání nemovitého majetku a jeho vybavenost vyžaduje zásadní změny: řada velkých školních areálů je ve špatném technickém stavu, odborné učebny některých škol mají vybavení ze 70. let. Některé nadbytečné části areálů kraj pronajímá, u řady škol pak naopak musí pronajímat cizí budovy.

Neméně citlivou oblastí je přetížení ředitelů škol administrativními činnostmi. „Chceme vedení škol pomoci. Za důležité považujeme prosazení profesního vzdělávání managementu škol, zamýšlíme se nad sdílením odborných kapacit a služeb, jež by vedly k mnohem efektivnější správě školních budov a areálů,“ vysvětluje radní Milan Vácha.

Sloučení gymnázií Příbram

Sloučení gymnázia v Příbrami se stalo tématem intenzivních debat v minulých měsících. Dnešní zastupitelstvo záměr schválilo. Ke sloučení dojde k 1. 9. 2022, kdy se do čela sjednocené školy postaví Mgr. Iva Kadeřábková, současná ředitelka Gymnázia Legionářů. Do sjednoceného gymnázia přejdou jak žáci, tak pedagogové, současný ředitel Gymnázia pod Svatou Horou Mgr. Pavel Karnet se stane zástupcem ředitelky. Provoz v obou budovách bude zachován až do školního roku 2024/2025. Zároveň i nadále bude zachováno osmileté i šestileté gymnázium a výuka v cizím jazyce tak, jak dnes probíhá v Gymnáziu pod Sv. Horou. „Toto kompromisní oborové uspořádání není z mého pohledu ideální. S ohledem na reakce odborné a laické veřejnosti i krajských zastupitelů bych rád ještě tuto otázku otevřel," uvádí radní Vácha.

Optimalizace projednaná s Výborem pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost 5. 1. 2021 dle návrhu z 1. 6. 2020

Výsledky projednání Zastupitelstvem dne 29.3. 2021


Středočeský kraj, Martina Kemrová ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Tom Vloženo: 2021-03-31 20:05:42 IP: 88.103.229.***
Tak ještě umístěnky soudruzi. Když nám ty kádry v IT a zdravotnictví chybí. My jim dáme gymnázium ...

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka