www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Využití pro městský turistický vláček se nenašlo ani při podrobném přezkoumání

2020-08-20 08:18:07 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Město Příbram v roce 2013 pořídilo turistický vláček, který v sezoně jezdíval okružní trasu po městě. V posledních letech je nevyužíván a po přezkoumání využitelnosti bylo přistoupeno k jeho prodeji.

Foto

(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Provoz turistického vláčku na komunikacích města od začátku dělil občany na dva tábory. Jedni jej brali jako příjemné zpestření, druzí naopak jako velké komplikace a zdržování dopravy. Provoz každoročně schvalovala Policie ČR, se kterou byly velmi důkladně komunikovány možnosti vhodných tras.

„Jedním z problémů při provozu turistického vláčku bylo nesouhlasné stanovisko Policie ČR, druhým pak vypovězení smlouvy dopravcem, společností Arriva, která nemá zájem vláček dále provozovat. Město samo nemůže provoz zajistit, a tak jsme jej dlouhodobě za zcela symbolický poplatek nabízeli k pronájmu,“ uvádí starosta Jan Konvalinka a doplňuje, že se přes opakované výzvy nikdo nepřihlásil.

Provoz vláčku byl od prvopočátku ztrátový a náklady na jeho uskladnění se pohybují v desítkách tisíc korun ročně. „Po vyhlášení záměru prodeje jsme obdrželi několik zpráv od občanů i zastupitelů, zda by se přeci jen nenašlo využití přímo ve městě. Byla tedy prověřena možnost využívat turistický vláček na trase tzv. Zelené páteře města, tedy trase kopírující Příbramský potok. I zde jsme ovšem obdrželi nesouhlasné stanovisko Policie ČR – trasa je nevhodná jak z bezpečnostního hlediska, tak i z hlediska únosnosti, kdy tato komunikace není dimenzována pro vozidla,“ doplnil výsledky prověření všech možností starosta Konvalinka.

Turistický vláček byl tedy nakonec po zvážení všech možností využití radou města odsouhlasen k prodeji za částku 599 tisíc korun.

Eva Švehlová, DiS.
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Tato diskuse již byla ukončena.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka