www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

V hlavní roli akordeon

2022-05-11 08:13:15 | Miluše Kupečková ©

Akordeon je nástroj, který nejsme příliš zvyklí vídat na velkých pódiích, nicméně jeho věhlas stále stoupá a s ním i četnost skladeb, které jsou pro něj určeny. A jelikož tento zajímavý nástroj slaví letos dvousté výročí svého „narození“, rozhodl se Hudební festival A. Dvořáka složit akordeonu hold v projektu Akordeon 200.

Foto

Martin Kot.
(Zdroj foto: HFAD)

Jeho patronem a iniciátorem je Ladislav Horák, přední český akordeonista a pedagog, z jehož třídy v posledních letech pochází hned několik velice úspěšných mladých akordeonistů, laureátů řady mezinárodních soutěží. Sám o akordeonu a vztahu k Antonínu Dvořákovi říká:

"Stejně jako řada jiných hudebních velikánů, ani Antonín Dvořák nemohl poznat akordeon v jeho koncertní podobě, která se zdokonalila až ve druhé polovině 20. století.  Přesto akordeonisté rádi hrají jeho skladby, zvláště ty, které jsou určeny harmoniu, tedy nástroji, který je organologicky i historicky blízký právě akordeonu. Patří k nim hlavně Maličkosti (Bagately) pro dvoje housle, violoncello a harmonium. Já sám jsem provedl transkripci jeho písňového cyklu Cypřiše, a to pro violoncello a akordeon. Publikum přijalo úpravu kladně, což může být inspirací k dalším vhodným přepisům Dvořákových děl."

Na festivalu již v rámci koncertu Střípky ze života Antonína Dvořáka několik úprav jeho skladeb, včetně Slovanského tance e moll zaznělo, na diváky však hlavní akordeonové zážitky čekají.

Akordeon bude v rukou Martina Kota sólovým nástrojem 5. června na open air koncertu Amerika po Dvořákovi – od klasiky po ragtime.

Ladislav Horák vystoupí hned na dvojici koncertů – 14. května v Březnici v rámci Napolitan quartetu (spolu s dvěma kytarami a mandolínou) jako doprovodný ansámbl neapolských písní barytonisty Jiřího Rajniše a následně 21. května v duu s Julii Svěcenou na benefičním koncertu pro vilu Rusalku.

Na akordeony v rukou mladých umělců – ať již profesionálů nebo studentů příbramských ZUŠ se můžeme také těšit v rámci doprovodného programu Dne s AD (6.6.).

Věříme, že akordeon patří na velká pódia a že si všechny koncerty věnované jeho výročí krásně užijete.

(Více informací o jednotlivých koncertech i programu celého 53. ročníku na www.hfad.cz/).


Miluše Kupečková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka