www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Užijte si máj – lásky čas na koncertech 53. ročníku Hudebního festivalu A. Dvořáka

2022-05-05 08:04:55 | Miluše Kupečková ©

Květnový program hudebního festivalu v sobě odráží kouzlo měsíce, v němž vše rozkvétá, voní a člověka se zmocňuje romantická nálada. Nejprve nás v úterý 10. května přivítají v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké tři úžasné mladé dámy v seskupení s názvem Mucha trio a pestrém programu zahrnujícím díla W. A. Mozarta, I. Stravinského, A. Chačaturjana a dalších.

Foto

Jiří Rajniš.
(Zdroj foto: HFAD)

V sobotu 14. května na ně naváží známé písně inspirované italskou Neapolí (Napolitan songs) v podání jednoho z největších talentů soudobé operní scény – barytonisty Jiřího Rajniše, kterého doprovodí Napolitan Quartet. Podmanivé písně zazní na malebném nádvoří březnického městského muzea. V úterý 17. května následuje v příbramském Domě Natura sólový koncert našeho nejznámějšího kytaristy Lubomíra Brabce, nazvaný jak jinak než Romantické skladby. Výběr světových písní a gospelů zazní 24. května na koncertě amerického sboru Morningside Choir v nádherném prostředí baziliky Minor na Svaté Hoře.

Součástí festivalových hudebních zastavení je již tradičně i benefiční koncert (21.5.), jehož výtěžek je použit pro opravu vily Rusalky nebo jejího mobiliáře. Letos přijala pozvání jedna z nejvýraznějších tváří mladé houslové generace Julie Svěcená, která vystoupí v doprovodu našeho předního akordeonisty Ladislava Horáka. I tento koncert rozhodně nenechá srdce chladným, jelikož hlavní část zvoleného repertoáru tvoří skladby populárního španělského skladatele A. Piazzolli. Před koncertem v Galerii Františka Drtikola Příbram je vila Rusalka mimořádně zpřístupněna veřejnosti, a to od 14:30 do 17:30 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky vedené potomky Antonína Dvořáka.

Na benefiční koncert navazuje i poslední z květnových koncertů: Koncert laureátů se koná již tradičně 28. května, v den, kdy si připomínáme úmrtí Antonína Dvořáka III., Mistrova vnuka a skvělého člověka, spjatého od počátku s příbramským festivalem. Na koncertě vždy vystupují mladí nadějní pěvci, kteří získali ocenění na Mezinárodní pěvecké soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech. Letos festival představí publiku prostřednictvím písní a árií A. Dvořáka, B. Smetany, G. Gounoda a G. Pucciniho sopranistku Magdalenu Heboussovou a barytonistu Daniela Kfelíře.

Závěr festivalu bude opravdu velkolepý, stejně, jako byl jeho začátek s Českou filharmonií. Ale to bude až v červnu .

/více informací o jednotlivých koncertech i programu celého 53. ročníku na www.hfad.cz/


Miluše Kupečková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka