www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Středočeský kraj sníží počet svých asistenčních center. Činnost ukončí KACPU v Příbrami

2022-05-19 08:13:28 | Středočeský kraj, Ing. David Šíma ©

Středočeský kraj ukončí od pondělí 23. května činnost svého Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v Příbrami. Nadále zůstává v provozu centrum v Kutné Hoře a společné centrum v pražských Vysočanech.

Foto

KACPU v Příbrami - v době, kdy jeho sídlem byl ještě kulturní dům.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Registraci uprchlíků v Příbrami bude provádět místní oddělení Cizinecké policie ČR a případně Odbor migrační a azylové politiky Ministerstva vnitra ve svých objektech. Dnes o tom rozhodl Krizový štáb Středočeského kraje v čele s hejtmankou Petrou Peckovou.

„Statistiky vytíženosti našich center z posledních dnů a týdnů dokládají, že se snížila potřeba pomoci uprchlíkům s hledáním ubytování. Využívají především registraci, což v počtech, které nyní KACPU odbavují, zvládne příslušné oddělení cizinecké policie. Jako jediný kraj jsme měli rozsáhlou síť asistenčních center, která fungovala skvěle a všem, kteří v nich s enormním nasazením poskytovali pomoc uprchlíkům, patří velký dík. Nyní snížíme počet našich center v regionu na jedno, jako to mají ostatní kraje,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Pecková.

Za úterý odbavila středočeská KACPU v Kutné Hoře a Příbrami 97 osob. Pro sedm z nich pak zajišťovala ubytování. Od počátku fungování regionální středočeská KACPU odbavila 27 266 uprchlíků.

„Příbramské centrum bude fungovat ještě celý víkend, aby nedošlo k problémům, že by se uprchlíci o ukončení jeho činnosti nedozvěděli včas. Po zkušenostech s rušením činnosti KACPU v Mladé Boleslavi, kdy místní oddělení cizinecké policie a odboru migrační a azylové politiky bez potíží příchozí zvládly odbavovat, neočekáváme žádné problémy. Samozřejmě v případě potřeby jsme připraveni činnost našich center opět posílit, ale chci věřit, že to do budoucna nebude potřeba,“ dodala hejtmanka.

Od pondělí tak uvolní KACPU v Příbrami prostory v sále zastupitelstva na nám. T. G. Masaryka 121.

Ve Středočeském kraji má registrovaný pobyt celkem 50 594 držitelů speciálních víz. V celém Česku bylo přes 340 tisíc vydaných oprávnění k pobytu v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Postupně se daří také zaměstnávat uprchlíky z Ukrajiny. Podle informací středočeského úřadu práce má aktuálně v kraji zaměstnání již na 9,6 tisíce občanů Ukrajiny. Nejvíce v oborech zemědělství, zahradnictví, službách, potravinářském průmyslu.

Nadále platí, že mohou zaměstnavatelé zcela zdarma využít aplikaci nasharobota.cz, kterou vytvořil Středočeský kraj ve spolupráci s úřadem práce, Krajskou hospodářskou komorou Střední Čechy a soukromými společnostmi Grason a Nelisa. Nabídky jsou převáděny do ukrajinštiny a umožňují propojit nabídku zaměstnání a ubytování či pomoci s jeho hledáním.


Středočeský kraj, Ing. David Šíma ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka