www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Středočeský kraj je na očkování zdravotníků i veřejnosti připraven. Představil očkovací strategii

2021-01-11 09:35:22 | Středočeský kraj, Helena Frintová a Jan Nováček ©

Středočeský kraj má již připravenou vlastní očkovací strategii, která mu napomůže co nejrychleji zajistit proočkování jak zdravotnického personálu, tak i obyvatel kraje.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

„Tento očkovací manuál jsme zpracovali v souladu se státní strategií tak, abychom zajistili proočkování potřebných skupin zdravotníků a následně i obyvatel kraje co nejrychleji. Cílem je usnadnit obyvatelům kraje cestu za vakcínou, a tím i urychlit návrat do normálního života,“ říká hejtmanka Petra Pecková.

Středočeská očkovací strategie a postup očkování je postaven na čtyřech fázích. Fázi přípravné, dále na fázi označené IA (leden-únor), která zajistí očkování nejrizikovějších skupin – seniorů 80+, zdravotníků a osob zajišťujících péči u vybraných poskytovatelů sociálních služeb. Fáze s označením IB (únor-červen) zajistí očkování prioritních skupin obyvatelstva, tedy věkové skupiny 65 +, lidí s rizikovými onemocněními a osob zajišťujících kritickou infrastrukturu státu a fáze II (červenec 2021–2022) zajistí očkování dalších širokých skupin obyvatelstva.

„To, co je v současné době nejdůležitějším úkolem očkování je zajistit urychlenou vakcinaci těch nejpotřebnějších, k nimž patří lékaři pracující na ARO, covidových odděleních, záchranáři, senioři 80+ a senioři v pobytových zařízeních, abychom ulevili nemocnicím a zdravotnictví se co nejrychleji vrátilo do normálu. To vše bychom měli a chceme zajistit do konce března,“ zdůrazňuje středočeská hejtmanka P. Pecková s tím, že do konce března počítá Středočeský kraj na základě harmonogramu ministerstva zdravotnictví ve stanovených termínech postupně 153 270 dávek vakcíny. V kraji podle dostupných statistických dat přitom žije přes 1,1 milionu obyvatel ve věku nad 16 let (tedy maximum těch, pro něž je počítáno na základě dobrovolnosti s očkováním), přičemž více než 50 tisíc lidí je v nejkritičtější věkové kategorii 80+ (součet věkových kategorií 80-84 let, 85-89 let a 90 let a více).

V tuto chvíli probíhá očkování zdravotnického personálu v očkovacích místech, která jsou zřízena ve zdravotnických lůžkových zařízeních: v Kladně, Příbrami, Kolíně, Kutné Hoře, Čáslavi, Mladé Boleslavi, Benešově, Berouně, Mělníku, Brandýse nad Labem, Nymburku, Hořovicích, Rakovníku, ve Slaném a Sedlčanech. Senioři 80+ se budou moci registrovat od 15. ledna v Centrálním rezervačním systému.

Pro zajištění očkování obyvatel kraje od března 2021 je už také připraven seznam velkokapacitních míst, která budou rozložena ve všech okresech středočeského regionu, a každé z nich by mělo zvládnout 500 až 600 očkovaných v jednom dni.

„Konkrétně na seznamu měst v tuto chvíli Říčany, Benešov, Kolín, Mladá Boleslav, Beroun, Kladno, Kutná Hora, Mělník, Příbram, Rakovník, Nymburk,“ říká radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík a tím, že fáze II, která zahrnuje očkování široké veřejnosti, bude zahájena v uvedených místech ve chvíli, kdy bude kraji doručen dostatečný počet vakcín.

O postupu očkování v rámci středních Čech informuje vedení kraje také starosty měst a obcí a zároveň je prosí o součinnost s pomocí registrace občanů 80+ do Centrálního registračního systému. „Seniorům mohou pomoci nejen rodinní příslušníci, ale mohli by to být i pracovníci pečovatelských služeb, informačních center anebo pracovníci obcí a měst, kteří jsou v současné době na home office,“ říká hejtmanka Petra Pecková a připomíná, že toto bude možné už od příštího pátku 15. ledna 2021.

Jak se bude registrovat?

Na internetu bude k dispozici on-line registrační formulář pro všechny, kteří mají zájem o očkování. Umístěn bude na portálu, který bude celorepublikový, a bude v provozu od 15. ledna 2021. Zájemci musí zároveň souhlasit s vyplněním informací, které jsou důležité pro zařazení do příslušné skupiny pro jednotlivé fáze očkování. Na základě těchto informací a zařazení do rizikových skupin budou zájemci vyzváni k registraci termínů na nejbližších očkovacích místech. Ty si pak rezervují na základě zaslaného PIN kódu. Každý si může rezervovat dva termíny, kdy bude oočkován (dvě dávky).


Po zvětšení klikni


Středočeský kraj, Helena Frintová a Jan Nováček ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka