www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Situace je vážná, za měsíc snad přijde obrat k lepšímu

2020-03-23 10:34:27 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

COVID-19 je v této chvíli prokázán u 1165 nemocných, ve Středočeském kraji je to 122 lidí. Přesto se někteří infektologové vyjadřují optimisticky. „Domnívám se, že jsou vytvořeny vhodné podmínky, aby se infekce dostala pod kontrolu,“ uvedl pro Idnes.cz přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice v Brně Petr Husa.

Foto

Lidé disciplinovaně stojí frontu před lékárnou na TGM v Příbrami.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Podobně se také již dříve vyjádřil šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Pokud podle něho bude na konci března až 15. dubna méně než 8.500 až 10.000 nakažených, bude v následujících deseti dnech již možné vyhlášená opatření uvolňovat. "Pokud se to povede, tak to bude veliký úspěch," dodává.

Systém opatření, který je ve srovnání s okolními státy dosti přísný, dle mého názoru naprosto oprávněně, však musí být striktně dodržován. Jinak by se tento předpoklad jevil jako dosti nerealistický. Jedná se zejména o nedodržování pravidel karantény. Dle IT odborníků, kteří vycházeli z dat o platbách kartami u obchodníků, až polovina lidí s nařízenou karanténou alespoň jednou tuto karanténu porušila. Což je dosti tristní obrázek.

Pandemie COVID-19 má jistě i svou pozitivní stránku. Na budoucí vlny této či podobné nákazy, a ony velmi pravděpodobně v řádu let či desítek let znovu přijdou, budeme více připraveni. Jak uvedl virolog Ivan Hirsch, vedoucí katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, budeme čím dál více závislí na tom, co si budeme moci zajistit vlastními silami.

Jedná se zejména v rámci ČR o dostatečné zásoby a soběstačnost ve výrobě roušek, respirátorů, dezinfekčních prostředků a dalších pomůcek. Půjde o dokonalou připravenost našeho zdravotnictví na jakoukoli budoucí pandemii, o předem připravené postupy všech složek bez jakýchkoli možných kolizí či nejasností. Jde také o zkušenost a tudíž připravenost všech občanů.

Všechno zlé je k něčemu dobré. Tak vydržme, nepropadejme zbytečné panice, neztěžujme si a buďme ohleduplní a disciplinovaní!


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka