www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Quo vadis, příbramské školství

2022-06-01 07:17:33 | Mgr. Pavel Karnet ©

V září roku 2022 by Gymnázium pod Svatou Horou oslavilo třicet let své existence. Neučiní tak. Škrtem pera krajských úředníků a za ochotného potlesku současných představitelů příbramské radnice je tato škola v rámci takzvané optimalizace včleněna do Gymnázia Příbram. Včleněna? Ne tak úplně.

Foto

Gymnázium pod Svatou Horou.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Ač první dohoda se středočeským radním pro školství zachovávala existenci jak šestiletého oboru, tak oboru čtyřletého, zaměřeného na výuku živých jazyků, pospíšili si pan starosta a paní místostarostka se svoláním panelové diskuse, takzvaně zaměřené na směřování a zkvalitnění příbramského školství, a na radu „odborné veřejnosti“ doporučili šestiletý obor ukončit.

Quae post eam? Má do tří let uvolněných deset kmenových učeben, ve kterých se teď nachází zrušené Gymnázium pod Svatou Horou, zachránit zoufalý nedostatek míst na základních školách?

Má třicet žáků, kteří svého času odcházeli na šestiletý obor, a přiznejme si, část z nich byla i ze škol z blízkého okolí, a kteří nyní zůstanou na základce, pozvednout úroveň tamních tříd? Tříd, které se potýkají s inkluzí, se začleňováním žáků ukrajinské národnosti a nově ještě budou zápasit s jádrovým a nadstavbovým učivem?

Měl být souhlas příbramské radnice se zrušením šedesáti gymnaziálních míst geniálním krokem ke zvýšení vzdělanosti v našem regionu, když Praha a její okolí přiznává, že gymnázií je málo a hlad po tomto typu vzdělání narůstá?

Nebo se současné vedení města rozhodlo, že mladí Příbramáci nemají chodit na vysoké školy, ale do montoven?

Těším se na letošní komunální volby a věřím, že se po nich příbramské školství vydá správnějším směrem.

Mgr. Pavel Karnet


Mgr. Pavel Karnet ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Vladimír Král Vloženo: 2022-06-02 19:13:54 IP: 109.72.13.***
Vážený pane starosto , kéž by byly Vaše činy ,tak rychlé jako Vaše reakce na články v médiích. Je zcela zřejmé ,že Vás článek zasáhl a to proto ,že víte ,že jste neudělal to co jste měl. Ten příběh není o politickém boji ,jak velmi rád používáte , ale o zahořklosti občanů ,rodičů ,všech soudných lidí ,kteří očekávali ,že se jejich starosta bude bít za budoucnost jejich dětí ,budoucnost města. A bude se bít za tak zřejmou věc ,jako je zachování školy gymnaziálního typu. A očekávali ,že jejich starosta najde řešení ,které bude tuto situaci alespoň kompenzovat. Začne připravovat vznik gymnázia zřizovaného městem , pokusí se zapojit partnery ze soukromého sektoru , nebo bude vstřícný k variantě církevního gymnázia ,které jsem osobní iniciativou pomohl zprostředkovat. Nic z toho se nestalo. Vaše činnost v této věci tak působí pouze jako alibi ,nikoliv jako upřímná snaha o řešení . A proto je Vaše zmínka o volbách v úvodu tak oprávněná - nastane čas účtování za činy. Nikoliv za slova.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2022-06-02 09:54:04 IP: 176.98.110.***
Víte pane starosto, Vaše vyjádření je už taková vaše stranická klasika. Já/my nic, to zavinili a zpackali ostatní, kteří jsou v opozici a byli tu před námi. Jsem si jistý, že v „neinformovaných čtenářích“ není už potřeba nějaký dojem vzbuzovat. Ti, kteří za to podle Vás vlastně můžou, ale prokazatelně aktivně vystupovali proti sloučení a to i při zasedání zastupitelstva kraje. Zároveň je objektivní fakt, že hlasovali proti zrušení této školy. A nakolik to bylo motivováno jejich upřímnou snahou, či pouze snahou o plusové body na „domácím hřišti“, je už teď pro mě marginální. Možná právě proto, že se v tom angažovalo tolik opozičních politiků, byla snaha radnice tak vlažná. Vám ani nestálo za to, vystoupit na krajském zastupitelstvu i při tak zásadní věci, jako je rušení (žádné slučování) jedné z příbramských středních škol. Tedy ve věci, která se dotýká tolika občanů města Příbram. Jasně, byl by to předem prohraný boj s větrnými mlýny, ale alespoň byste mohl mít ze sebe dobrý pocit, že jste bojoval až do konce. Člověk, či spíše „neinformovaný čtenář“, by pak nenabyl dojmu, že je to radnici tak nějak vlastně fuk. Každému, kdo má všech pět pohromadě, je zřejmé, že tato tzv. „optimalizace“ byla jen a jen politikum a děti a jejich budoucnost byly iniciátorům naprosto šumák, zvláště ty příbramské. Hold jsou potřeba gymnázia v prstenci kolem Prahy, kde mají voličskou základnu ti, kdo tuto prasárnu odhlasovali. Tak hlavně super, že bude město moci konečně využívat svou budovu, jak se k celé záležitosti v Kahanu suše vyjádřila paní místostarostka, že? Argumentovat tím, že střední školy jsou přeci zřizovány krajem, je neuvěřitelné a sdělení, že jste do toho zapojil opoziční krajské zastupitele z Příbrami, snad ani nemůžete myslet vážně. To je přeci naprosto samozřejmé. Pokud si v Příbrami i v takovýchto případech hrajeme primárně na místní politiku, tak to je opravdu smutné. Vivat té vaší nepolitické politice!
Autor:Jan Konvalinka Vloženo: 2022-06-01 07:50:18 IP: 109.72.0.***
Dovolím si v krátkosti reagovat na článek pana ředitele Karneta. A začnu od konce. Jsme upozorňováni na to, že budou volby. K tomu je nám tak nějak podsouváno, že za sloučení gymnázií může, více než kdo jiný, město, konkrétně snad já a paní místostarostka. Pan Karnet se pokouší v neinformovaném čtenáři vzbudit dojem, že za sloučení škol může Konvalinka s Brožíkovou, a že oni jsou ti, kdo posílají celou generaci studijních talentů místo na vysoké školy do montoven. Pan Karnet se mýlí a v rámci svého politického výpadu míří trochu vedle. Skutečnost je taková, jakou ji popíši v jednoduchých větách: Gymnázia jsou krajská. Kraj rozhodl o jejich sloučení. V krajském zastupitelstvu jsou i Příbramští zastupitelé. Ti se nijak nepostarali o zachování obou škol. Konvalinka vyvíjel snahu odvrátit rozhodnutí kraje. Zapojil do toho krajské opoziční zastupitele. Nikdo za rozhodnutí sloučit školy kraji netleskal. Město svolalo panelovou diskusi, na které byli všichni, kdo mají u nás co do činění se středními školami. Všichni, kromě pana Karneta, označili koexistenci šesti a osmi letého oboru na sloučeném gymnáziu za nevhodné řešení. Má-li někdo nést politickou zodpovědnost za sloučení gymnázií, jsou to krajští zastupitelé, ne Konvalinka s Brožíkovou. A vyčítat nám, že použijeme uvolněné třídy pro rozšíření základní školy, která je už teď plná po strop, je něco, co pedagog snad ani nemůže myslet vážně.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka