www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Příbramské ANO oslavilo jednoznačné vítězství, bombastická kampaň oponentů skončila debaklem

2022-09-25 11:32:28 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Poměrně dramatické sčítání hlasů, které se uzavíralo do pozdních nočních hodin, nakonec v Příbrami vyústilo v jednoznačný výsledek – ANO v čele s Janem Konvalinkou svými jedenácti mandáty zvítězilo, ambiciózní Spojenci v čele s Václavem Švendou dosáhli nevýrazných čtyř křesel, další subjekty se musí spokojit s pouhými dvěma mandáty.

Foto

Příbramské ANO zvítězilo v komunálních volbách, a to výrazným ziskem 11 mandátů.
(Zdroj foto ANO Příbram)

„K výsledkům voleb přistupujeme s velikou pokorou, je to pro nás moc pěkné vysvědčení a odměna za práci, kterou jsme tady v Příbrami v průběhu osmi let odvedli. Děkujeme všem voličům, kteří nám dali důvěru a mohu říci, že uděláme vše pro to, abychom Příbram dále rozvíjeli a posunuli dál. Ještě jednou děkuji všem,“ uvedl na základě již takřka uzavřených výsledků pro Příbramsko.eu starosta Jan Konvalinka.

Rozložení nového příbramského zastupitelstva představuje následujících 7 subjektů: ANO 11 mandátů, Spojenci (TOP 09, STAN, SOS Příbram, HLAS a nezávislých kandidátů) budou mít k dispozici 4 mandáty, Svoboda a přímá demokracie (SPD), Česká pirátská strana, Občanská demokratická strana (ODS), Příbram 2030 a Šance pro Příbram pak po dvou mandátech.

V příbramském zastupitelstvu se tedy objeví dva nové politické subjekty – SPD (Petra Novotná a Jiří Novotný) a Příbram 2030 (bývalý místostarosta za ANO Martin Buršík a Josef Strejc).

Volební účast byla v Příbrami 38,42 (celostátní 46,07), tedy dosti podprůměrná. Je otázkou, proč se příbramské politické scéně nedaří dosáhnout vyšší angažovanosti svých občanů, jako je tomu například v Benešově (43,08), Berouně (40,86) a některých dalších srovnatelných středočeských městech. Lhostejnost občanů k věcem veřejným není dobrou vizitkou města.

Přehnaně tvrdá nebo dokonce neférová předvolební kampaň, rozkolnictví a vyvolávání hádek na sociálních sítích, evidentní lži, nedostatek nadhledu, komentáře postrádající základní informace o městě, dokonce sudičství či jiné nekonsensuální chování – jak se znovu ukazuje, to k volebnímu úspěchu rozhodně nevede a nepovede. Příbramského voliče takové jednání odpuzuje. Je pozoruhodné, jak někteří zkušení příbramští političtí lídři nejsou po léta schopni tuto základní politologickou zkušenost pochopit a akceptovat. Dokonce někteří mají hloupě za to, že když se budou chlubit výsledky práce druhých, nikdo si toho nevšimne.

Lidé mají dost těchto konfliktů, mají s nimi nemilou zkušenost, od zastupitelů očekávají, že budou schopni se dohodnout, najdou řešení a místo hašteření a politikaření udělají něco konkrétního a viditelného pro město, ve kterém chtějí žít a mít rozumnou perspektivu. Místo neplodných, někdy i nedůstojných a trapných řečí, očekávají jasnost, stručnost a hlavně viditelné výsledky.

Nepatřím mezi příznivce předvolebních koalic či spíše neprůhledných slepenců různých subjektů, zvláště v komunální sféře, kde se objevují až čtyřnásobní přeběhlíci. Politický turismus je vždy podezřelý. Navíc, jak se v těchto volbách opět ukazuje, bombastická reklama, na každé autobusové zastávce, fasádě, stojanu, sloupu, dokonce v celostátních médiích, spíše lidi obtěžuje a k nějakému podstatnému zvýšení šance na úspěch patrně nepřispívá. Navíc se vkrádá otázka, kdo tento finančně náročný politický marketing vlastně platí. Myslím, že lidé spíše ocení například nekonfliktní koncepční článek, kde uchazeč o politickou přízeň stručně a jasně uvede, oč mu v Příbrami jde.

Dovoluji si tedy soudit, že příbramské ANO svoji celkově spíše nekonfliktní, věcnou a otevřenou rétorikou, s jistým nadhledem, dokonce i vtipem, nepouštějící se do zbytečných osobních a často uměle vyvolaných sporů, příbramské voliče evidentně zaujalo a rozhodli se tento subjekt opět výrazně podpořit. Do jejich rozhodování se patrně nepropsalo kontroversní až hysterické vystupování Andreje Babiše, který dle mého soudu svými neuváženými a často až dehonestačními výroky voliče spíše odpuzuje, než aby si je získával.

Pár slov o subjektech, které skončily pod čarou. Jako naprostý debakl bych označil výsledky KDÚ-ČSL. Radek Ctibor svoji kandidátku, obsahující nejen lidovce a nezávislé kandidáty, ale také přeběhlíky z ODS či ČSSD, nedokázal spojit, dovést k jednotě a společné práci. Naopak k rozkolu sám jako leader přispěl nevybíravou kritikou na sociální síti, paradoxně obrácenou do vlastních řad, což je dosud nevídaný způsob předvolební strategie. Výsledek 3,14% vede k zamyšlení, v čem vězí příčina pádu kdysi tak mocné příbramské strany.

Do zastupitelstva se nedostali také komunisté (4,15%) – jejich podpora zřejmě klesá zvyšujícím se věkovým průměrem straníků. Porážku také utrpěl Josef Řihák a Jiří Schmidt (ČSSD a Přátelé). Josefu Řihákovi, bývalému starostovi a hejtmanovi Středočeského kraje, veřejná omluva za prodej I. polikliniky, který sám označil za chybu, a rétorika bez nových invencí k návratu na politickou scénu nestačily. Druhý nejhorší výsledek 2,59% vede k zamyšlení, zda takovéto politické angažmá dává vůbec nějaký smysl.

Výše uvedený komentář úmyslně zveřejňuji až po volbách, do předvolební kampaně jsem nechtěl osobně zasahovat. Komentář znamená moji zkušenost, můj názor, který nikomu nevnucuji a diskutovat o něm nehodlám – zde ani na sociálních sítích.

Podrobné výsledky příbramských komunálních voleb v Příbrami (zdroj: volby.cz)




Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka