www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Příbram má svou trasu v mobilní hře Skryté příběhy

2021-11-04 08:26:19 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Skryté příběhy je název venkovní mobilní hry, díky které je možné poznat nejen nová zajímavá místa, ale navíc cestovat v čase a udělat každý rodinný výlet neobyčejným dobrodružstvím. Jeden z příběhů je věnován také Příbrami.

Foto

Zdroj grafiky: Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Venkovní mobilní hry nejsou pro Příbramany žádnou novinkou. Známá je hra Vyšší princip z „dílny“ studentů příbramského gymnázia, která odkazuje na události roku 1942. Nyní se díky projektu Skryté příběhy podíváme dále do historii našeho města, přesněji do roku 1892.

„Venkovní mobilní hry jsou žádaným zpestřením při bádání v historii. Skryté příběhy nás zavedou do roku 1892 na Březové Hory. Jak mnozí jistě tuší, příběh s názvem Marie v plamenech nám přiblíží osudný den, kdy na dole Marie vypukl zničující požár,“ přibližuje informace starosta Jan Konvalinka.

Příběh Marie v plamenech nás provede městem, kdy nás čeká jedenáct zastavení. Trasa měří 6,7 km a vede z centra Příbrami z Václavského náměstí na náměstí T. G. Masaryka, dále pak Mariánskou ulicí na Březové Hory k Hornickému muzeu. Následně projde přes takzvané Březohorské sídliště ke Kulturnímu domu a pak k areálu Nový rybník. Odtud vede do kopce Svatohorskou alejí na Svatou Horu.

Hra je určena především dětem od 6 do 13 let. Aplikace je ke stažení na: App Store a Google play pod názvem Marie v plamenech. Více informací najdete na webových stránkách www.skrytepribehy.cz.

Hra vznikla i díky dotaci Středočeského kraje.

Krátce k samotnému příběhu:

Lojzík Soukup hledá cestu, jak zachránit svého otce, který je uvězněn požárem v dole. Doly na olověné a stříbrné rudy v Březových Horách u Příbrami byly svého času známé po celé Evropě. Patřily k nejhlubším a z pohledu Rakouského císařství, které je vlastnilo, to byly doly doslova zlaté. Zdejší těžba totiž představovala devět z deseti dílů veškerého stříbra vytěženého na území Rakouska-Uherska. Jenže tuhle éru úžasných výsledků měl ukončit dohořívající knot z hornického kahanu. Stalo se to slunného úterý 31. května 1892 krátce po jedenácté hodině dopolední. V Mariánském dole na Březových Horách vypukl požár. Bylo to hluboko – na 29. podzemním patře – a dým vyprodukovaný požárem začal dusit životy horníků po desítkách. Je jasné, že nemůžeme zachránit všechny, ale je tu jeden kluk, který potřebuje, abychom spolu s ním způsobili zázrak a zachránili jeho otce Jana Soukupa, který pracuje v dole jako kočí.


Eva Švehlová, DiS.
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka