www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Poznáte své předky, příbuzné a jejich přátele z Příbramska?

2021-06-08 08:05:52 | Státní okresní archiv Příbram, PhDr. Věra Smolová ©

Ani letos se s Vámi nemůžeme sejít v budově příbramského okresního archivu při oslavách Mezinárodního dne archivů. Proto jsme připravili online formu oblíbené archivní „fotopoznávačky“. Doufáme, že Vás ušlechtilá krása a kouzelná atmosféra snímků potěší a třeba nám i pomůžete.

Foto

(Foto Okresní státní archiv Příbram)

Před několika lety byl objeven v Rožmitále pod Třemšínem rozsáhlý soubor velmi poškozených skleněných negativů z první poloviny 20. století. Na jediném snímku nalezené sbírky bylo označení „J. Mos“. Na základě porovnání pozadí, závěsů, oken, židlí a dalších detailů ostatních snímků a dalšího pátrání lze říci, že vzácné skleněné desky pocházejí s pravděpodobností hraničící s jistotou z ateliéru známého příbramského fotografa Václava Petříka (1889–1944), pokračovatele Františka Drtikola (1883–1961).

Slavný příbramský rodák František Drtikol požádal o povolení živnosti fotografa v březnu 1908. Fotoateliér si postavil ve dvoře domu svých rodičů na Václavském náměstí č. p. 144/II. Pro velkou konkurenci a předsudky místních obyvatel však neobstál. Přestěhoval se do Prahy a jeho živnost byla v květnu 1911 vymazána z rejstříku.

Svůj příbramský ateliér přenechal právě Václavu Petříkovi, jehož živnost povolená v roce 1909 (tehdy ještě na jiné adrese) v něm sídlila ještě roku 1928. Václav Petřík za druhé světové války zemřel, jeho syn Miroslav, také fotograf, ale živnost nemohl převzít. Byla ovšem vymazána z rejstříku až 27. srpna 1947.

Mnohem později Miroslav Petřík vzpomínal: „V tom devětačtyřicátém či padesátém jsem mohl být aspoň taxikářem – nic jiného: osoba politicky nespolehlivá, inklinující k západní úpadkové jazzové hudbě... Jenže najednou vedení řeklo: `Pojďte se podívat do ateliéru vašeho otce.` Směl jsem tam pobýt jen hodinu, ale viděl jsem v poličkách spoustu fotomateriálů – desky i positivy. Pak jsem musel odejít, a když jsem po týdnu do ateliéru přišel, všechny police, stoly, přihrádky byly prázdné – nikde jediná fotka, jediný negativ, zbyl jediný dřevěný stativ pro fotoaparát, a ten byl poškozený a nepoužitelný, takže vybavení pro Komunální fotoslužby jsem platil ze svého. Kam se poděly ony fotopráce, nemám ponětí.“

Restaurátorská dílna Státního oblastního archivu v Praze nyní dokončila náročnou záchranu první části tohoto hodnotného souboru. Zrestaurované skleněné desky byly zároveň naskenovány a popsány pořadovými čísly, k nimž byly zaneseny údaje z původních krycích lístků, tj. původní číslo a jméno vyfotografované osoby, respektive osob. U části skenů bohužel i jména vyobrazených osob chybí.

Proto prosíme zvlášť ty, jejichž předkové, příbuzní a jejich přátelé žili v první polovině 20. století v Příbrami a okolních městech a vsích, aby si prohlédli naskenované fotografie zde: ttps://ebadatelna.soapraha.cz/a/2075/1 . Nová čísla snímků se zobrazují dole a jejich soupis najdete zde: https://ebadatelna.soapraha.cz/wicket/resource/org.apache.wicket.Application/negativy_pribram.pdf.

Pokud najdete své předky, příbuzné a jejich přátele nebo alespoň Vám bude povědomé jméno ze seznamu či třeba poznáte vojenskou uniformu apod., napište nám prosím Vaše údaje s novým číslem snímku na e-mailovou adresu: katerina.jobekova@soapraha.cz. Můžete i zavolat na čísla 311 000 709 nebo 737 277 827.

Děkujeme.


Státní okresní archiv Příbram, PhDr. Věra Smolová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka