www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Pamětní deska na rodném domě Václava Šáry

2021-10-27 09:18:29 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

Pamětní desky nám mají připomínat historii, mají připomínat, že s daným domem byl nějakým způsobem spjat osud významné osobnosti. V Příbrami dnes byla odhalena další pamětní deska, která označuje rodný dům akademického sochaře Václava Šáry.

Foto

Na snímku je bývalá dlouholetá ředitelka Galerie Františka Drtikola a starosta města Jan Konvalinka.
(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Rohový dům čp. 142 na křížení Dlouhé ulice a Václavského náměstí je rodným domem Václava Šáry, na což od dnešního dne poukazuje pamětní deska.

„Václav Šára patří k umělcům, kteří se zapsali do naší historie. S Šárovým dílem se každodenně setkáváme při cestě naším městem, aniž bychom si uvědomovali, že autorem je právě on. K nejznámějším zcela jistě patří sousoší s názvem Dílu Aloise Jiráska ve stejnojmenných sadech, reliéf připomínající dvě návštěvy T. G. Masaryka umístěný na budově březohorské školy, Pomník padlým synům Březových Hor. Autorsky se podílel také na pomníku padlým v 1. světové válce v Arnoštových sadech, který byl v roce 2010 prohlášen kulturní památkou. Postupně bychom mohli jmenovat řadu dalších děl, zkrátka Václav Šára v Příbrami zanechal svůj odkaz,“ říká místostarostka Zorka Brožíková.

Pamětní deska na rodném domě Václava Šáry není jediná. Již řadu let zde je odkaz na PhDr. Stanislava Poláka, bývalého ředitele archivu v Příbrami.

Životu a dílu Václava Šáry jsme se věnovali v říjnovém vydání zpravodaje Kahan: https://kahan.pribram.eu/clanek/osud-sarovych-del-symbolizuje-pohnutou-historii-ceskoslovenska.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka