www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Otevřené hrady a zámky ve středních Čechách

2021-11-04 08:41:03 | Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©

Středočeské hrady a zámky patří k oblíbeným výletním cílům pro návštěvníky všech věkových kategorií. Mnohé z nich své brány zavírají na konci října, některé však zůstávají otevřené a lákají k prohlídce i v listopadu nebo v prosinci.

Foto

Hrad Karlštejn
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)

Některé jsou pro návštěvníky otevřeny denně, jiné o víkendech a svátcích. Ze všech hradů a zámků, kde se nabízejí klasické prohlídkové okruhy, lze jmenovat například královské hrady Karlštejn a Křivoklát anebo zámky Loučeň, Radim, Konopiště, Roztoky u Prahy či Kačina. Otevřené zůstávají i zámky, ve kterých fungují muzea.

Jedním z otevřených hradů je nyní královský Karlštejn. Prohlídky probíhají v listopadu i prosinci, a to do 22. 11. od úterý do neděle a následně až do 19. 12. od pátku do neděle. Znovu se otevře 26. 12., a to denně kromě pondělí. Návštěvníci v tomto období mohou absolvovat prohlídkový okruh Císařská rezidence Karla IV., který zahrnuje historické interiéry Císařského paláce a spodní podlaží Mariánské věže s cenným vybavením. Na této trase je rovněž vystavena kopie české Svatováclavské koruny.

Návštěvníkům patří také soboty a neděle na Konopišti, kde po celý listopad zůstávají přístupné okruhy Salony jižního křídla a Salony severního křídla. První ukazuje reprezentační a hostinské pokoje, ve kterých je instalováno množství dobového nábytku, historických obrazů a porcelánu. Druhý představuje nejstarší prostory zámku a pokračuje do třetího patra do zámecké zbrojnice. Na Konopišti je od letošního září opět vystaven unikátní renesanční štít, za války ze zámku odcizený nacisty.

Na královském Křivoklátě jsou do 30. 11. vždy o víkendu přístupné dva prohlídkové okruhy. Okruh Hradní paláce nabízí prohlídku II. hradního nádvoří, Stříbrnice, Augustova vězení a dalších částí vězení a hladomorny, kaple, Rytířského a Královského sálu, knihovny, obrazárny, místnosti věnované osobnosti Filipíny Welserové a hradní fürstenberské muzeum. Okruh Gotické paláce je zkrácenou verzí prvního nabízeného okruhu a je vhodný například pro rodiny s dětmi.

Zámek Loučeň zve celoročně nejen na klasické prohlídky s průvodci v dobových kostýmech, ale také vždy o víkendu na speciální dětské prohlídky. Od 17. 11. budou navíc připraveny speciální prohlídky Příběh vánočního stromečku. Všechny prohlídky seznamují s historií rodiny Thurn-Taxisů, která je se zámkem pevně spojena. Kromě toho se na Loučeni i v tomto období pořádají speciální večerní a noční prohlídky.

Zámek Radim má otevřeno celoročně, v současné době je to vždy v sobotu, neděli a ve dnech státních svátků. Renesanční sídlo středočeské šlechty návštěvníkům ukazuje tři hlavní okruhy zaměřené jednak na sklepní prostory obývané čeládkou s černou kuchyní, lednicí, šatlavou a dalšími místnostmi i v prvním patře zámku, jednak na reprezentační místnosti ve 2. nadzemním podlaží, a dále se nabízí speciální dětský okruh.

Celoročně otevřen je zámek v Roztokách u Prahy, který návštěvníkům nabízí dva prohlídkové okruhy. První z nich nese název Vrchnostenská správa panství aneb jak bydlel a úřadoval pan správce. Druhý prohlídkový okruh se jmenuje Život v letovisku aneb jak se jezdilo do Roztok na letní byt a je zakončen v zámeckém renesančním sále pod jedinečným záklopovým stropem s restaurovanou původní malbou. Otevřeno je vždy od středy do neděle.

Zámek Kačina coby někdejší sídlo Chotků je v listopadu nepřístupný s výjimkou rozlehlého parku, který je přístupný celoročně a zdarma. O všech prosincových víkendech se ovšem znovu otevírá, a tak si návštěvníci mohou i v zimním období užít nejen prohlídku výstavního patra bez průvodce, ale také některý z mnoha zdejších nabízených okruhů.

Otevřené zůstávají i zámky, ve kterých fungují muzea, a to obvykle od úterý do neděle. „Celoročně má otevřeno například zámek Vlašim, ve kterém je umístěno Muzeum Podblanicka. Rozhodně návštěvu spojte s procházkou po okolním rozlehlém parku. K návštěvě po celý rok můžeme doporučit i Regionální muzeum Mělník, kde bude od 19. 11. probíhat také výstava Advent v proměnách času. Na zámku v Poděbradech je celoročně přístupný Památník Jiřího z Poděbrad,“ dodává Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.

Hrad Křivoklát.
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)


Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka