www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Město Dobříš sbírá návrhy do dalšího ročníku participativního rozpočtu

2021-01-12 08:35:18 | Ing. Denisa Havlíčková ©

Město Dobříš sbírá návrhy pro participativní rozpočet s názvem Tvoříme Dobříš 2021. Občané města tady mohou své veřejně prospěšné projekty přihlašovat přes jednoduchý webový formulář do 30. ledna 2021.

Foto

Město Dobříš.
(Foto Město Dobříš)

Již 3. ročník participativního rozhodování s názvem Tvoříme Dobříš spustilo město Dobříš už 12. prosince 2020. Pro rok 2021 se bude vybírat z návrhů, pro jejichž realizaci navrhuje vedení města vyčlenit z rozpočtu částku ve výši 200 000 Kč. Výše částky bude ale definitivně potvrzena po schválení rozpočtu na rok 2021 (pravděpodobně v únoru 2021).

„Do tohoto ročníku participativního rozpočtu lze navrhovat projekty s cenou realizace maximálně do 100 000 Kč. Pokud bude následně zastupitelstvem města schválena částka 200 000 Kč, budeme realizovat dva projekty, které se umístí na 1. a 2. místě v hlasování obyvatel, případně další do vyčerpání celkové částky. I nápady, které nevyhrají, mohou být pro město inspirující do budoucna,“ upřesnil zastupitel města a koordinátor Tvoříme Dobříš Miroslav Sochor.

Občané Dobříše mohou posílat své návrhy až do 30. ledna 2021 přes jednoduchý online formulář na webové stránce participativního rozpočtu: https://tvorime.dobris.cz/tvorime-dobris-2021. Pravidla pro letošní rok zůstávají beze změn. Mezi ty základní patří, že návrh může podat osoba starší 15 let a každý může podat jen jeden návrh. Podmínkou pro zařazení do hlasování je také účast navrhovatele na prezentaci návrhů. Navrhovaný projekt nesmí propagovat produkty či služby komerčního, náboženského či politického charakteru.

Tým koordinátorů ve složení: Šárka Krůtová (pracovnice MěÚ Dobříš), Miroslav Sochor (zastupitel), Pavel Svoboda (starosta) tak nyní vyzývají obyvatele města: „Pojďte s námi tvořit z Dobříše pěknější místo k žití! Pošlete svůj návrh a pomozte vybudování něčeho nového nebo opravě něčeho starého v našem městě.“

Co už se díky Tvoříme Dobříš povedlo v loňských letech?

V roce 2019 se vítězem tohoto participativního rozpočtování stal návrh pana Velebila s názvem „Venkovní posilovna v Lipkách“ v hodnotě 100 000 Kč. Za rok 2020 se řeší realizace návrhu „Dobudování dětského hřiště na Větrníku“, který přihlásila paní Kocourková.

Jak bude vybírán vítězný návrh?

Návrhy jednotlivých projektů jsou průběžně analyzovány. U každého podporovaného návrhu musí být totiž nejdříve městem prověřena zejména jeho proveditelnost. Po schválení návrhu je jeho autor vyrozuměn o zařazení konkrétního návrhu do hlasování.

Veřejné on-line hlasování je prioritně určeno pro občany města, kteří v Dobříši žijí, pracují, studují nebo tráví pravidelně svůj volný čas, tak aby se jednalo o skutečnou podporu místní komunity.

Na základě získaných hlasů bude následně sestaven výsledný žebříček pro všechny návrhy zařazené do hlasování. Automaticky pak bude realizován ten návrh, který získá nejvyšší počet hlasů. Pokud budou finanční prostředky na realizaci vítězného návrhu nedostačují, bude o realizaci takového návrhu a o dalším postupu rozhodovat Rada města Dobříše.

Více informací, detailní pravidla a průběžné informace o stavu a realizaci Tvoříme Dobříš 2021 naleznou občané města a veřejnost na webových stránkách: www.tvorime.dobris.cz nebo na www.mestodobris.cz.


Ing. Denisa Havlíčková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka