www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Lesní mateřská škola Kozičínský Klabánek zahájila už šestou sezónu

2022-09-15 08:57:40 | Tereza Petřek Todorová ©

Už šest let působí na Příbramsku Lesní mateřská škola Kozičínský Klabánek z. s. (dále jen Kozičínský Klabánek), nenechte se však zmást názvem, v Kozičíně byste ji hledali marně, už druhým rokem totiž školka sídlí v blízkosti lesa v obci Lazec, kde našla po přestěhování z Kozičína perfektní zázemí, umožňující lépe naplňovat koncept školky.

Foto


(Foto autorka článku)

Vysokou popularitu lesních školek můžeme pozorovat především v zahraničí, v posledních letech však poptávka po tomto způsobu předškolního vzdělávání stoupá i na území České republiky. Pedagogické koncepty jednotlivých školek se mohou lišit, to hlavní však zůstává – děti tráví většinu času venku, a to za každého počasí.

Eva Ostřížková, ředitelka školky, pak upřesňuje, z čeho ještě vychází Kozičínský Klabánek: „Naše lesní mateřská škola v sobě spojuje dvě důležité hodnoty, které vyznáváme ve vztahu k dětem a životu vůbec. Jednak je to vztah k přírodě a jejím zákonům a potom vztah k waldorfské pedagogice, jejímž základem je úcta k dítěti a prožitkové učení.  Příroda dětem poskytuje volný prostor bez hranic a zároveň je učí, že být její součástí vyžaduje pokoru, odvahu a odpovědnost. Waldorfská pedagogika je průvodcem nás dospělých v tom, jak děti vést, aby z nich vyrostli svobodní a odpovědní lidé.“

Kozičínský Klabánek nabízí vedle třídy mateřské lesní školky (zapsanou v rejstříku škol a školských zařízení), která zajistí vašemu dítěti plnohodnotnou přípravu pro nástup do základní školy, ještě lesní dětský klub Kuklík určený pro mladší děti – docházka je zde omezena na tři dny v týdnu a děti tak mají možnost poznávat zdejší prostředí a programy pozvolněji. Právě lesní dětský klub v současné době stále ještě nabízí dvě volná místa, ale pospěšte si, zájem bývá velký.

A jak prožívají děti první měsíc v lesní školce? „Září bývá pro všechny emotivní. Děti se po prázdninách opět setkávají s kamarády a potřebují se vybouřit, máme tu i nováčky, kteří se naopak potřebují pozvolna seznámit s prostředím, navázat kontakty. Září tak bývá hodně o tom vzájemně se poznat, navázat důvěru a seznámit se s tím, jak to ve školce chodí. Další měsíce se pak už řídí pravidelnými aktivitami vycházejícími z waldorfského pedagogického konceptu, inspiraci hledáme také v ročních cyklech a svátcích, které z těchto cyklů vycházejí,“ říká Eva Ostřížková.

Už v září tak děti prožijí dvě významné slavnosti – Slavnost svatého Václava, kterou si děti připomenou důležitost úrody a boj s drakem na svatého Michaela, který je pro děti navýsost důležitý – děti budou v sobě hledat odvahu, postavit se vlastnímu strachu, a to, přiznejme si, dělá problém i leckterému dospělému. Vězte ale, že v Kozičínském Klabánku nebudou děti nikdy na nic samotné.

Pro více informací o lesní školce neváhejte navštívit webové stránky www.kozicinskyklabanek.cz, další informace naleznete rovněž na Facebooku a Instagramu.


Tereza Petřek Todorová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka