www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Jak Neochutnat Evropu

2022-08-11 09:57:54 | JUDr. Pavel Čámský ©

Minulé české předsednictví EU dostalo zvláštní příchuť kontroverzním „dílkem“ Davida Černého – „Entropa“ v Bruselu, v němž se našemu neortodoxnímu umělci podařilo kdekoho urazit. Zvlášť Bulhaři možná ještě vzpomínají, jak jejich zemi pan Černý prezentoval v podobě tureckého záchodu…

Foto

(upoutávka na akci)

Tentokrát na nejvyšší úrovni jsme zatím naše předsednictví ničím nepokazili, ba dokonce se zdá, že ve složité mezinárodní situaci se nová vláda solidně orientuje, a i v EU vystupuje sympaticky. Zato na lokální úrovni už tu máme první vlaštovku, jak kreativně dokážeme pokazit i dobře míněné záměry. Na Středočeském kraji vymysleli v rámci našeho evropského předsednictví akci „Ochutnej Evropu“, která slibovala sympatickou a příjemnou formou přiblížit lidem jednotlivé země EU. A když už jsme se dost podstatným způsobem zasadili i o to, aby byla Ukrajina zařazena na seznam kandidátských zemí, byla tu dokonce i příležitost představit tuto těžce zkoušenou zemi i v rámci této akce neformálním a sympatickým způsobem. Taková možnost kraj nejspíš ani nenapadla, ale bohužel dokázal dokonale zpackat i (přinejmenším) její zahájení v Příbrami.

Pověřit organizací Středočeskou centrálu cestovního ruchu bylo logickým krokem. Jak je sice tato organizace trochu nešikovná v prezentaci krajinných a přírodních hodnot kraje, v oblasti pořádání akcí ve městech se osvědčuje. V tomto případě se však zadaný úkol jeví nad její síly a schopnosti. V Příbrami nedokázala ani zajistit obsazení většiny stánků prezentujících země „sedmadvacítky“, ba dokonce jich byla obsazena jen hrstka a pohled na prázdné stánky, označené názvy států, působil až depresivně. (Snad tu můžeme vidět i symboliku – podobně depresivně a nevlídně působí na návštěvníky města i hlavní příbramské náměstí, jež je mnohem víc křižovatkou dopravních komunikací než příjemným veřejným prostorem, lákajícím k posezení a setkávání lidí.)

Nejsem zrovna častým, tím méně pravidelným návštěvníkem poutí, veselic a vůbec organizované zábavy, ale na tuhle akci jsem se těšil a navštívil ji. I za kratičkou dobu, než jsem ji zase otráveně opustil, mohu konstatovat, že to byl propadák a ostuda organizátorů. Neodvážím se hodnotit doprovodný kulturní a informační program, protože znechucen zkaženou ochutnávkou Evropy, jsem jej s lehkým srdcem vynechal. Ten se třeba povedl, nevím. Jen trochu pochybuji, že bylo mnoho těch, kteří by jej absolvovali celý. Jak jsem si všiml, podobně jako já, velmi brzy odcházelo i mnoho dalších natěšených návštěvníků. Evropu neochutnali, ale organizátoři jim to naopak dali pěkně „sežrat“. Jsem docela zvědav, jak si na Evropě pochutnají v dalších středočeských městech, kam tato „povedená“ akce ještě zamíří.

Nemohu si odpustit ještě jednu poznámku: Tato akce mohla být v Příbrami i dobrou příležitostí k prezentaci krajem zřizované oblastní destinační společnosti TO Brdy a Podbrdsko, jejímž úkolem je mj. i podporovat a rozvíjet cestovní ruch jak v oblasti Brd, tak i ve městech a obcích na Podbrdsku. Se SCCR údajně úzce spolupracuje. No, nestalo se, a tak dál už o této poněkud utajené a nevýrazné organizaci dál většina lidí ani neví, natož aby tušili, zda vůbec něco dělá…

Pavel Čámský


JUDr. Pavel Čámský ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:pavel Vloženo: 2022-08-11 19:24:51 IP: 176.98.110.***
Ad Všudybyl: Jsem moc rád, že válku na Ukrajině nenazýváte "speciální vojenskou operací". Pěkný den a těším se na nějaký zajímavý článek od Vás.
Autor:Všudybyl Vloženo: 2022-08-11 14:01:08 IP: 89.24.43.***
Autor tohoto článku taky rozumí všemu. Chvíli organizaci akcí, chvíli sociální problematice, chvíli válce na Ukrajině. Zítra očekávám stať na téma “vliv Fedu na americkou inflaci” :)))
Autor:Karel Urban Vloženo: 2022-08-11 13:25:34 IP: 37.188.167.***
Pokud bych byl ekonomem, určitě bych zrušil celou řadu naprosto zbytných a neužitečných příspěvkových organizací, které jsou většinou naprosto k ničemu a stojí pouze nemalé peníze. Financování a podpora tisíců podobných organizací je novodobým morem naší země.
Autor:A.Z. Vloženo: 2022-08-11 12:46:38 IP: 109.72.12.***
Velmi výstižné, smekám. Kraj nemá peníze na podporu provozu domova seniorů v Příbrami, kraj nemá peníze na lokální vlakové spoje, ale má peníze na toto? Co na to říká radní pro kulturu a cestovní ruch Václav Švenda?

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka