www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Domácí násilí a signál pomoci

2022-01-17 10:24:04 | PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©

V loňském roce řešili policisté na Příbramsku 15x domácí násilí, v osmi případech pak byla násilná osoba z obydlí vykázána. Co se týká domácího násilí, jedná se o takové chování, která vyvolává u jedné osoby strach z osoby druhé. Cílem násilníka je získat převahu, kontrolu a moc.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

Může mít podobu fyzického, sexuálního či psychického násilí, sociální izolace a ekonomické závislosti. Jeho znaky jsou opakovanost, nárůst intenzity, probíhá v soukromí většinou beze svědků a jsou jasně vymezené role násilné a ohrožené osoby.

Policisté mohou také rozhodnout o vykázání násilné osoby ze společného obydlí, a to na dobu 10 dnů. Vykázání má preventivní charakter, odvrací se jím aktuálně hrozící násilný útok. Oběť má možnost v dané době podat u civilního soudu návrh na předběžné opatření. Policie provádí kontroly, zda vykázaná osoba výzvu dodržuje.

V souvislosti s násilím v rodinách je vhodné připomenout tzv. signál pomoci. Jedná se o mezinárodní gesto, které může využít ohrožená osoba - dospělý člověk, dítě nebo senior - při přímé komunikaci s okolím nebo při video hovoru. Gesto není doprovázeno žádnými slovy, člověk jím dává najevo, že potřebuje pomoc. Osoba otevře dlaň s nataženými prsty, poté ohne palec do dlaně a nataženými prsty ho schová, vznikne tedy pěst se schovaným palcem uvnitř.

Ve světě byly zaznamenány i případy, kdy signál pomoci použila unesená osoba, ukázala ho z jedoucího vozidla okolním posádkám. Někdo z nich pak zavolal na tísňovou linku, aby o tomto incidentu policii informoval.


PČR, por. Bc. Monika Schindlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka