www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Dny evropského dědictví v Hornickém muzeu Příbram – 18. 9. 2022

2022-09-08 09:56:58 | Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©

Všechny areály i pobočky Hornického muzea Příbram budou v neděli 18. 9. 2022 v rámci Dnů evropského dědictví otevřeny veřejnosti za symbolické vstupné 1 Kč. Otevřeno je od 9 do 17 hodin, poslední prohlídky začínají v 16 hodin.

Foto

Ševčinský důl, jízda hornickým vláčkem.
(Zdroj foto: Hornické muzeum Příbram)

Do muzea za 1 Kč!

Všechny areály i pobočky Hornického muzea Příbram budou v neděli 18. 9. 2022 v rámci Dnů evropského dědictví otevřeny veřejnosti za symbolické vstupné 1 Kč. Otevřeno je od 9 do 17 hodin, poslední prohlídky začínají v 16 hodin.

Muzeum na tento den dále přichystalo bohatý doprovodný program. Milovníci regionální historie a pěších výletů se mohou těšit na 12 km dlouhou komentovanou vycházku po okolí Příbrami – po stopách tuláka Račanského se vydáte s historičkou Lenkou Blažkovou (sraz v 10:30 na autobusovém nádraží v Příbrami). V areálu Ševčinského dolu budou po celý den připravené hry a další aktivity pro děti. Ve večerních hodinách proběhne speciální "putovní" prohlídka muzea s návštěvou vybraných expozic a podzemních tras – začátek je v 19 hodin na Ševčinském dole, předpokládaný konec je ve 21 hodin na dole Anna. Předchozí objednávka na tel. 318 626 307 je vzhledem k omezené kapacitě nutná! Atraktivní program pro celou rodinu, jehož součástí bude mimo jiné rýžování zlata, připravuje Muzeum zlata Nový Knín.

Speciální večerní prohlídka muzea

Kromě symbolického vstupného 1 Kč do všech expozic a podzemních tras se v neděli 18. 9. návštěvníci Hornického muzea Příbram mohou těšit na další doprovodný program. Jeho součástí je speciální večerní prohlídka, která začíná v 19 hodin na Ševčinském dole a účastníkům nabídne dvouhodinové putování po areálech tří dolů. Společně s průvodcem vystoupají na ochoz šachetní budovy Ševčinského dolu s krásným výhledem na široké okolí – v případě příznivých podmínek se potěší pohledem na západ slunce. Hornickým vláčkem se poté vydají k dolu Vojtěch, kde se následně projdou vodní štolou, nenáročnou pěší trasou podzemím, která končí na dole Anna. V jeho areálu se svezou důlním vláčkem Prokopskou štolou a prohlédnou si impozantní parní těžní stroj z roku 1914. Prohlídka trvá přibližně 2 hodiny, předpokládaný konec je v 21 hodin. Vstupné 1 Kč, rezervace na tel. 318 626 307 NUTNÁ! Prohlídky se s ohledem na bezpečnostní předpisy nemohou zúčastnit děti mladší 3 let.

Po stopách tuláka Račanského

Pokud vás více než návštěva muzea láká výlet do přírody, pak vyrazte spolu s historičkou Lenkou Blažkovou na vycházkový okruh spojený s návštěvou míst, kde se v letech 1868–1923 pohyboval tulák Antonín Račanský.

Vysoký, pohledný, mlčenlivý muž s dlouhými vlasy přicházíval na Podbrdsko v letních měsících a obyvatelé Příbrami i okolních vísek jeho návštěvy se zájmem vyhlíželi. Už za jeho života o něm kolovala řada pověstí, z nichž některé se na Podbrdsku dochovaly dodnes. Jeden ze svých fejetonů tajemnému tulákovi věnoval příbramský rodák, spisovatel Jan Drda. Stranou zájmu nezůstanou ani zajímavá místa na trase a povídání o životě obyvatel vísek, jimiž budeme procházet. 

Sraz v neděli 18. 9. 2022 v 10:30 na autobusovém nádraží v Příbrami (přesun hromadnou autobusovou dopravou v 10:40 do Lhoty), popř. v 11:00 u kapličky ve Lhotě u Příbramě.  Zhruba dvanáctikilometrový výšlap zahájíme ve Lhotě, odkud budeme pokračovat přes Drahlín, Obecnici, Oseč a Podlesí do Příbrami, kde vycházka končí. Jídlo a pití doporučujeme sbalit s sebou, nicméně možnost občerstvení se nabízí v Obecnici a v Podlesí. Většina trasy vede po zpevněných cestách, lučními a lesními pěšinami, volte vhodnou obuv.

Den plný zábavy v Muzeu zlata Nový Knín

Při příležitosti Dnů evropského dědictví bude Muzeum zlata stejně jako všechny ostatní areály a pobočky Hornického muzea Příbram otevřeno za symbolické vstupné 1 Kč. A co dalšího zde kromě prohlídky expozice zažijete? Můžete si vyzkoušet rýžování zlata, ve výtvarné dílně namalovat obrázky permoníků, luštit a hledat v expozici odpovědi na otázky. Pro zájemce budou připravené brožurky s průvodcem po městě – pokud počasí dovolí, můžete spolu s ním vyrazit na procházku a zkusit vyluštit tajenku v něm ukrytou.

Důl Anna.
(Foto Miroslav Zelenka)
Důl Vojtěch.
(Foto František Slezák)
Ševčinský důl.
(Foto Christian Bedeschinski)
Ševčinský důl, jízda hornickým vláčkem.
(Foto Vladimír Holan)
Speciální noční prohlídka.
(Foto Hornické muzeum Příbram)
Speciální noční prohlídka.
(Foto Vladimír Holan)
Po stopách tuláka Račanského.
(Foto Kateřina Nolčová)
Po stopách tuláka Račanského.
(Foto Hornické muzeum Příbram)
Po stopách tuláka Račanského.
(Foto Hornické muzeum Příbram)


Hornické muzeum Příbram, Mgr. et Mgr. Stanislava Moravcová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka