www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Dlouhodobé adventní akce ve středních Čechách

2021-11-23 09:02:40 | Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©

Advent je za dveřmi a ve středních Čechách probíhá mnoho dlouhodobých předvánočních výstav a akcí. Některé potrvají do Vánoc, jiné až do ledna příštího roku. Tematické prohlídky Příběh vánočního stromečku se odehrávají na zámku Loučeň.

Foto

Labyrint na Zámku Loučeň.
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)

Vánoční výstavy je možné vidět ve skanzenech v Přerově nad Labem i v Kouřimi či na Hamousově statku. Muzeum v Mělníce se zaměřilo na advent v proměnách času, muzeum v Jílovém u Prahy zase na perníčky. Originální betlém z másla je vystaven v muzeu v Máslovicích. Další akce a výstavy jsou přichystány na jiných místech ve středních Čechách, nabídka je pestrá.

Komnaty zámku Loučeň jsou již počtvrté vyzdobeny více než dvacítkou speciálně nazdobených vánočních stromků. S jejich příběhem seznamuje tematicky zaměřený výklad průvodce. Otevřeno je denně a každý den se v 17 hodin rovněž rozehrává světelná show. Akce probíhá až do 7. ledna 2022. Do konce letošního roku probíhají vánočně zaměřené výstavy ve středočeských skanzenech. Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem pořádá velkou vánoční výstavu v celém areálu skanzenu. V interiérech chalup budou předváděny scény ze života našich předků a připomínány starobylé zvyky a obyčeje. V Muzeu lidových staveb v Kouřimi proběhne výstava s názvem Advent a Vánoce a na Hamousově statku ve Zbečně bude možné užít si vánoční atmosféru selského stavení, a to o všech adventních víkendech. Na návštěvníky čeká výstava betlémů a dalších symbolů Vánoc.

Za adventně laděnými výstavami lze vyrazit také do středočeských muzeí. Výstava v Regionálním muzeu Mělník s názvem Advent v proměnách času nabízí exkurz do období od 2. poloviny 19. století až do 80. let 20. století. Přiblíží předvánoční čas z pohledu tradičních obchůzek a známých i neznámých adventních postav. Regionální muzeum v Jílovém u Prahy připravilo výstavu s názvem Perníčky kam se podíváš. Obě výstavy budou k vidění do začátku ledna 2022.

Nebudou chybět ani výstavy betlémů. Expozice historických i současných betlémů je letos k vidění například v Kozojedech, kde je vystaveno na 150 papírových betlémů malovaných známými i méně slavnými umělci. Vystaveny jsou betlémy Mikoláše Aleše, Josefa Weniga, Josefa Lady, Marie Fišerové-Kvěchové či Vojtěcha Kubašty, a to až do poloviny ledna příštího roku. Netradiční betlém z másla je opět k vidění v Muzeu másla v Máslovicích, kde si ho návštěvníci mohou prohlédnout až do 30. ledna 2022. Betlém v jediném muzeu svého druhu ve střední Evropě s interaktivní expozicí je každý rok originální.

„Doufám, že letošní adventní cestování bude pro zájemce příznivější než to loňské, samozřejmě s ohledem na zdraví a bezpečnost všech, na které nám záleží. Nabídka je široká a každý si v ní najde to své. Kromě dlouhodobých výstav a akcí se chystá i řada jednodenních nebo víkendových akcí, jako jsou rozsvěcení stromů anebo předvánoční jarmarky. Na Chateau Mcely jsou například na každou neděli přichystané snídaně s klavírem,“ říká Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.

Hamousův statek ve Zbečně..
(Zdroj foto: Středočeská centrála cestovního ruchu)


Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka