www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Čarodějnice a „máj – lásky čas“ ve středních Čechách

2022-04-27 07:38:36 | Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©

Blíží se první máj – lásky čas. Tradiční polibek pod rozkvetlou třešní bude mít své kouzlo například v některém z mnoha středočeských parků. V květnu se také pořádají májové slavnosti. Ještě před příchodem května je ovšem podle tradice potřeba očistit se od všeho zlého a pálit čarodějnice.

Foto

Rozkvetlý park v Průhonicích.
(Foto Vladimír Kiva Novotný)

Ve středních Čechách se letos budou pálit například také v areálu Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna anebo v Zooparku Zelčín. V Nižboru lze prožít keltský svátek Beltain, ze kterého tradice pálení čarodějnic vychází.

Ohně na přelomu dubna a května zapalovali už staří Keltové, protože věřili v nadpřirozené účinky plamenů. Beltain jako dávný keltský svátek návštěvníci mohou prožít 30. dubna na nádvoří zámku Nižbor, kde se zároveň opět otevírá stálá expozice o Keltech. Veselí bude provázenou hudbou a dobovými tanci. Vše přímo naproti proslulému keltskému oppidu Stradonice.

Tradice pálení čarodějnic je v mnoha obcích stále živá. Na tradiční pálení čarodějnic s doprovodným programem je možné vyrazit také do Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích u Kladna, kde tamější Čarodějnice na Mayrovce 30. dubna začínají od 16 hodin.

V Zooparku Zelčín poblíž Mělníka je tradiční pálení čarodějnic spojeno se zábavným programem pro celou rodinu. Návštěvníky pobaví skupiny historického šermu, živá i reprodukovaná hudba, soutěže pro děti i samotné zapálení hranice a opékání buřtů.

Prvního května by podle tradice každá žena měla být políbena pod rozkvetlou třešní, aby měla zaučenou krásu a plodnost. Může se tak stát i v některém ze středočeských krásných parků.

„Je těžké jmenovat jen několik našich krásných parků, každý tu má své kouzlo. Návštěvníky velmi lákají rozkvetlý Průhonický park i park v Lánech anebo zámecké parky ve Veltrusech, ve Vlašimi, na Kačině či Konopišti, ve Žlebech anebo třeba ve Zruči nad Sázavou. Krásné jsou i zahrady a parky ve městech. V zahradě u kutnohorského GASKu se návštěvníci zároveň díky vystaveným dílům ocitnou v jakési galerii pod širým nebem. Nikdy se neokouká ani poděbradský lázeňský park,“ jmenuje Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu.

Nejen první máj oslavuje jaro a lásku. Ve středních Čechách se i následně v květnu pořádají májové slavnosti, a to například v Dobříši anebo v zámeckém parku ve Vlašimi. Letos hned v devíti obcích na Berounsku a Podbrdsku proběhne Poberounský folklórní festival Staročeské máje.


Akce na týden 26. 4.-1. 5. 2022

Středočeská centrála cestovního ruchu, Linda Dlouhá ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka