www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Areál Svaté Hory je již otevřen

2020-05-15 09:51:59 | Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©

Areál je již otevřen každý den tak, jak tomu bývalo. Prodejna, muzeum a průvodcovská služba funguje tak, jak je to povoleno. Bohoslužby jsou přístupné veřejnosti.

Foto

Svatá Hora.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Muzejní noc 2020 na Svaté Hoře
Celostátní Festival muzejních nocí. Svatohorské muzeum bude otevřeno v pátek 22. 5. 2020 za symbolickou cenu 20 Kč. Akce bude uskutečněna s ohledem na aktuální situaci. Sledujte aktuality na www.svatahhora.cz.

Pouť Matice Svatohorské
se v letošním roce také uskuteční. Mše sv. v bazilice bude v 10.00 hodin.

Výstava "Diplomacie a Suverénní řád maltézských rytířů"
Výstava bude součástí expozice muzea po celý rok 2020, přístupná v otevírací době prodejny. Autory výstavy jsou PhDr. Eva Lukášová z generálního ředitelství Národního památkového ústavu a PhDr. Milan Buben, PhD. z Katolické teologické fakulty University Karlovy.

Na přípravě výstavy na Svaté Hoře se podílela také PhDr. Věra Smolová ze SOA Příbram.

Výstava přináší informace o historii diplomatických aktivit Suverénního řádu Maltézských rytířů a jeho významných členech z řad aristokracie. Zaměřuje se především na diplomatickou činnost velkopřevorů řádu - Českého velkopřevorství. Všímá si jejího přínosu pro řád i monarchii, věnuje se historii tohoto řádu. Výstava vznikla díky projektu Národního památkového ústavu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii.
 
Putovní výstava "JEŠTĚ JSME VE VÁLCE " v Mníšecké kapli
Třináct předních českých a slovenských výtvarníků vytvořilo sérii komiksů, které neotřelým způsobem přibližují události moderních dějin. Výstava představuje osudy třinácti lidí, kteří bojovali na válečné frontě, prošli koncentračními tábory či komunistickými lágry nebo zažili mučivé výslechy StB.

Putovní výstava Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století vychází ze stejnojmenné knihy, která v roce 2012 získala prestižní ocenění Muriel za nejlepší komiksovou knihu roku. Komiksová kniha i výstava vznikla ve spolupráci Ústavu pro studium totalitních režimů, organizace Post Bellum a nadace Crocodille.

Výstava bude umístěna volně ke zhlédnutí do konce roku 2020 v rohové Mníšecké kapli na Svaté Hoře, vstupné dobrovolné.

30. výročí opětovného předání Svaté Hory redemptoristům
Dne 28. 3. 2020 tomu bylo 30 let, kdy byla Svatá Hora po pádu komunismu opět předána do správy řádu Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele – redemptoristům. Oslavy se bohužel konat nemohly, ale k této příležitosti vznikla i malá výstava dokumentů a fotografií, která bude po celý rok ke zhlédnutí v bazilice.

Průvodcovská služba na Svaté Hoře
Opět budou probíhat prohlídky, o víkendech bez objednání, vždy podle zájmu, se zachováním stávajících předpisů.

V případě nepřítomnosti průvodce je zde možnost každý den využít prohlídku areálu bez průvodce se zapůjčeným textem. Zpracován je v českém, anglickém a německém jazyce. Více informací v prodejně.

Také návštěvu nového svatohorského muzea včetně nové výstavy o Maltézských rytířích a jejich působení v našem kraji třeba objednávat, je k dispozici každý den v otevírací době prodejny. Děkujeme za pochopení.

Pašije ze Svaté Hory
V závěru letošní postní doby vyšlo i přes uzavření areálu zbrusu nové CD ze skladeb Radka Rejška věnovaných a zaznamenaných na Svaté Hoře. Přinášíme Vám záznam liturgických Pašijí podle Jana v podání komorního sboru Pražští pěvci s uměleckým přednesem pana Alfreda Strejčka a Křížové cesty ve varhanní interpretaci Pavla Šmolíka. Ať již se jedná o zvuk soudobé hudby na nových velkých varhanách svatohorské baziliky nebo a capellové kompozici Pašijí, která vznikla na objednávku tohoto poutního místa, věříme, že Vás tato hudba obohatí. K zakoupení je přímo na Svaté Hoře v prodejně nebo můžete objednávat na e-mailu prohlidka@svata-hora.cz.

Nedělní varhanní půlhodinky
První varhanní půlhodinka byla minimalistická. Druhou půlhodinku odehrál prof. Jaroslav Tůma místo zahraničního hosta, který bohužel nemohl kvůli současným nařízením vlády dorazit.

Díky vstřícnosti GmTV Příbram, která ochotně zajistila stream letošních Nedělních varhanních půlhodinek, jsme mohli alespoň sluchem a obrazem v reálném čase navštívit první dvě.

Zda se to zdařilo, můžete sami posoudit v živém přenosu, k němuž se můžete vrátit v záznamu na našich internetových stránkách.

Další varhanní půlhodinky v květnu bude GymTV také vysílat. Bohužel zahraniční interpreti z důvodů současných omezení nemohou vystupovat, takže plánovaný rozpis (viz níže) se bude aktuálně měnit.

24. 5. Juraj Křemen Slovensko – o interpretovi se jedná
31. 5. Irena Chřibková
7. 6. Waclaw Golonka Polsko
14. 6. Elisabeth Ullmann Rakousko
21. 6. Pavel Šmolík
28. 6. Miroslav Pšenička
5. 7. Samuel Pinto Portugalsko
12. 7. Pavel Kohout
19. 7. Jiřina Dvořáková
26. 7. Martin Poruba Německo
2. 8. Radek Rejšek
9. 8. Stefan Baier Německo
16. 8. Marius Herb Německo
23. 8. Martin Bernreuther Německo
30. 8. Eva Bublová
6. 9. Jakub Janšta
13. 9. Daniela Valtová Kosinová
20. 9. Ivana Kylarová
27. 9. Hans Leitner Německo
4. 10. Jaroslav Tůma, Pavel Šmolík, koncert na dvoje varhany


Římskokatolická farnost Svatá Hora, Martina Jechortová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka