www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Odhalení pamětní desky Antonínovi Bořku-Dohalskému v Hluboši u Příbrami

2022-08-30 09:07:20 | Středočeský kraj,, Ing. Zuzana Žídková ©

V sobotu 3. září 2022 proběhne v obci Hluboš u Příbrami slavnostní odhalení pamětní desky Antonínovi Bořku-Dohalskému. Přesně před 80 lety, 3. září 1942, byl farář Dohalský zavražděn nacisty během jeho internace v Osvětimi. Deska bude umístěna na zdi kostela Nejsvětější Trojice, kde Dohalský sloužil jako farář v letech 1922–1924.

Foto

Hluboš, kostel Nejsvětější Trojice, snímek je z listopadu 2016.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Antonín Bořek-Dohalský byl arcibiskupský kancléř a sídelní kanovník metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze.

Historik Zdeněk Hazdra, iniciátor celého projektu, přibližuje Dohalského osobnost: „Byl přesvědčeným stoupencem demokratických hodnot a svobodného uspořádání společnosti. Politicky se přikláněl k prezidentu Masarykovi a při volbě jeho nástupce v roce 1935 se vyslovoval ve svém okolí pro Edvarda Beneše – tedy pro kontinuitu Masarykova prezidentství. V protektorátních časech mu tyto postoje nacisté neopomenuli připomenout.“

Dohalský byl krátce po atentátu na Reinharda Heydricha zatčen a s doložkou „návrat nežádoucí“ byl poslán do Osvětimi. „Zde nevydržel nelidské zacházení. Jeho pozemská pouť se uzavřela 3. září roku 1942,“ dodává Zdeněk Hazdra.

Perzekuci neunikli ani jeho bratři: diplomat František Bořek-Dohalský (1887–1951) prožil tři roky v koncentračním táboře Dachau; novinář a výrazná osobnost protinacistického odboje Zdeněk Bořek-Dohalský (1900–1945) byl záhy po příchodu Heydricha do Prahy zatčen, více než tři roky vězněn a krátce před koncem války v terezínské Malé pevnosti popraven.

Odhalení pamětní desky dne 3. září 2022 bude předcházet mše svatá, kterou od 10 hodin povede Dominik kardinál Duka.

Koncelebrovat bude litoměřický biskup Jan Baxant. V 11:15 hodin pak proběhne slavnostní odhalení desky za přítomnosti zástupců Středočeského kraje, členů Masarykovy společnosti v čele s předsedou Josefem Tomešem, rodiny Bořků-Dohalských a dalších hostů. Odhalení pamětní desky doprovodí zpěvem členové Schóly Týnského chrámu.

Odhalení desky, jejímž autorem je renomovaný sochař Václav Česák, inicioval historik Zdeněk Hazdra. Na realizaci projektu se podílely Oblastní muzeum Praha východ, Masarykova společnost a Středočeský kraj.


Středočeský kraj,, Ing. Zuzana Žídková ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka