www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Památník Vojna na ČT art

2022-05-18 07:40:19 | Hornické muzeum Příbram, PaedDr. Josef Velfl ©

Ve středu 18. 5. 2022 od 20:15 hod. bude vysílán na ČT art téměř hodinový dokumentární film Šárky Maixnerové s názvem „Solitér“ věnovaný přednímu českému sochaři, malíři, grafikovi, tvůrci multimediálních projektů a environmentů, Jiřímu Sozanskému, ve kterém se přeneseme mimo jiné do areálu Památníku Vojna.

Foto

Jiří Sozanský - Vzestup.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Umělec je absolventem AVU v ateliéru Františka Jiroudka a celoživotním souputníkem Jiřího T. Kotalíka. Jeho dílo je ve sbírkách našich i světových galerií, od Národní galerie v Praze až po Musée national d`art moderne Paris nebo Centre Georges Pompidou Paris.

Od roku 2011 se může pochlubit prezentací Sozanského plastiky také Památník Vojna, kde se vyjímá jeho umělecký výtvor s názvem „Vzestup“ znázorňující lidské bytosti pod tlakem totalitní moci s vyjádřenou nadějí na únik za svobodou, což připomíná ve svých expozicích věnovaných obětem politických procesů komunistického režimu právě Památník Vojna.

Jiří Sozanský vystavoval mimo jiné i v bombardovaném Sarajevu, ve věznicích u Madridu či ve Valdicích, pravidelně pořádá výstavy v Terezíně, podílel se na výběru konečné podoby rodného domu Jana Palacha a na dalších projektech.

V dokumentu jsme svědky toho, jak se Jiří Sozanský noří do mezních situací, zkoumá kořeny zla a dobra a komponuje je do svého díla. Významná část dokumentárního filmu se odehrává v Památníku Vojna také z toho důvodu, že k této lokalitě má umělec svůj osobitý vztah.

Jiří Sozanský (třetí zleva) před svým dílem Vzestup.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment)


Hornické muzeum Příbram, PaedDr. Josef Velfl ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka