www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Středočeský kraj opět optimalizuje. Tentokrát plánuje ukončit provoz na železniční trati Březnice - Rožmitál pod Třemšínem

2021-08-12 09:59:39 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Není to tak dávno, kdy se v Příbrami intenzívně řešil záměr Středočeského kraje zrušit příbramské Gymnázium pod Svatou Horou. Tuto takzvanou optimalizaci školství si Kraj silově prosadil, a to naprosto bez jakéhokoli ohledu na názor četných pedagogů, rodičů, studentů i podstatné části příbramské veřejnosti. Nyní Kraj hodlá mimo jiné zrušit provoz na železnici, která tu funguje od roku 1899.

Foto

Železniční trať Březnice - Rožmitál pod Třemšínem.
(Z videa níže)

Trať Březnice - Rožmitál pod Třemšínem byla zprovozněna 11. června 1899. Byla stavěna současně s tratí Strakonice – Blatná - Březnice. Jedná se o místní jednokolejnou trať o délce 9,1 km. Dnes je provoz tohoto regionálního spoje zajištěn Českými drahami, a to lehkými dvouosými motorovými vozy v samoobslužném způsobu odbavení cestujících.

S nesouhlasným stanoviskem se již na Středočeský kraj obracejí příslušní starostové. Proběhlo i několik jednání. "Jednání s panem Boreckým a zástupcem IDSK nás však opět nepřesvědčilo, že by navrhované řešení v podobě zrušení osobní vlakové dopravy bylo přínosem pro dotčené obce. Naopak by to znamenalo praktické odříznutí několika přidružených obcí od veřejné dopravy, což je pro nás z mnoha důvodů neakceptovatelné," píše na Středočeský kraj starosta Rožmitálu pod Třemšínem Pavel Bártl.

"Velice nás zklamala skutečnost, že ze strany kraje nebylo představeno žádné jiné řešení, než plán úplného zastavení osobní dopravy na této trati, bez jakéhokoliv dalšího návrhu finanční optimalizace provozu nebo úpravy rozsahu objednávaných spojů," dodává Bártl.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že Středočeský kraj má opět ve všem jasno. Jinak řečeno, argumenty ze strany zkušených starostů, občanů či místní veřejnosti jej nezajímají.

Ukazuje se, že středočeští optimalizátoři ve svém tažení pokračují a patrně pokračovat budou. Opět je zjevné, že jednání sice formálně probíhají, aby se neřeklo, že Kraj s občany nekomunikuje, ale vše je pravděpodobně již předem připraveno a v rámci vládnoucí koalice dohodnuto.

Tato faktická bezmoc jakkoli zdola ovlivnit uzavřené rozhodovací procesy se stává pro současný Středočeský kraj typická. Regionální zájmy krajských zastupitelů, politické dohody a stranická disciplína - to jsou konstitutivní principy současného vedení Středočeského kraje. Mezi tyto principy rozhodně nepatří diskuse, tedy vzájemné naslouchání a zamýšlení se nad argumenty protistrany, tedy v tomto případě samosprávy či občanů našeho kraje.

Trať 204 Březnice - Rožmitál pod Třemšínem (zdroj: Merond22)


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Tato diskuse již byla ukončena.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka