www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Kniha Mlynář Martin Fiala jinak Kocour je na světě

2021-05-18 07:43:31 | Státní okresní archiv Příbram, PhDr. Věra Smolová ©

Vydavatelství Baron právě dodalo na knižní trh dlouho připravovaný titul (k dostání je i v příbramském archivu). Neobyčejný podbrdský mlynář Martin Fiala jinak Kocour (1652–1722) byl skoro u všeho, co se za jeho života v barokní Příbrami stalo.

Foto

(Z obálky knihy)

Vypráví o sobě a své rodině, o osudech ostatních mlynářů z podbrdských mlýnů na Litavce a na Příbramském potoce od Bohutína až k Trhovým Dušníkům, o jejich potížích s hrozným suchem a s nedostatkem vody pro vodní kola, o brdských lesích, o měšťanech z Příbrami, o havířích na Březovém vrchu a stříbrných dolech a hutích, o železné rudě, vysoké peci a hamrech, o poddaných z příbramských vsí, o jezuitech ze Svaté Hory a šlechticích z okolních statků po třicetileté válce, a také o dvou strašných morových epidemiích.

Hned první den po distribuci knihy se díky komunikačním možnostem internetu ozval jeden z potomků mlynářů Fialů jinak Kocourů, jehož devětkrát praděd Fiala jinak Kocour se narodil před 400 lety. Ráno si knihu koupil. V poledne poslal zprávu: „Knížka je moc hezky napsána.“ A večer dodal: „Vaše knížka představuje moc hezké svědectví doby, jsem za polovinou.“

Kéž by se našlo hodně čtenářů, kteří se do jejích stránek ponoří se stejným zájmem zjistit, jak naši předci v dobách po třicetileté válce opravdu žili.


Klikni pro zvětšení mapy ↓


Státní okresní archiv Příbram, PhDr. Věra Smolová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka