www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Počet obyvatel ve Středočeském kraji roste, chystaná redukce středního školství tedy nedává smysl

2021-03-25 10:41:53 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Středočeský kraj zůstává nejlidnatějším krajem v České republice. Vloni v kraji přibylo 12 856 obyvatel a jejich počet tak stoupl na 1 397 997. Jde tak o nejvyšší přírůstek v rámci krajů České republiky. Radní Vácha však přesto prohlašuje, že optimalizace středočeského školství spočívá v jeho redukci.

Foto

Gymnázium Legionářů a Gymnázium pod Svatou Horou.

Milan Vácha se při včerejší veřejné diskusi opět dopustil řady vzájemně se vylučujících tvrzení. „Optimalizace je redukce,“ uvedl jako svoji hlavní tezi hned v úvodu besedy.

Do této diskuse bylo přihlášeno více než sto účastníků. Pro většinu z nich myslím již nebylo žádným překvapením, že na často velmi dobře zdůvodněná a zkušeností doložená stanoviska besedujících Vácha opět tradičně reagoval množstvím odboček od tématu, mlžením a v podstatě neodpovídáním na položené otázky.

Z veřejné diskuse opět vyplynulo to podstatné - Milan Vácha, který evidentně nemá sebemenší pedagogické zkušenosti, vůbec nepochopil, oč ve vyučovacím procesu jde.

Pochopitelně také nikterak nedoložil, jak by se sloučením příbramských gymnázií a chystanou redukcí počtu žáků měla zvýšit kvalita vzdělání. „Taková data nemám, takovou analýzu vám nikdo nedá,“ prohlásil. Když tedy nedokáže zdůvodnit to hlavní a nejdůležitější, pak se tedy ptám - co je vlastně leitmotivem tak horečnatě a narychlo protlačované, tak rasantní optimalizace středočeského školství?

Je totiž už zcela zřejmé, že se v podstatě chystá násilný přesun školských kapacit do okresů Praha-západ a Praha-východ. Není již tajemstvím, že tuto myšlenku prosazují převážně ti krajští zastupitelé, kteří jsou zároveň starosty obcí ve zmíněných okresech. Než abychom se sami postarali, raději sousedovi vykrademe dům. Kdo by se ještě před pár měsíci nadál, že vládnoucí koalice Středočeského kraje je něčeho takového vůbec schopna?

Milan Vácha velmi vágně také reagoval na námitku, že počet obyvatel ve Středočeském kraji roste, a to dokonce nejvíce ze všech krajů České republiky, což je s chystanou redukcí evidentně v rozporu. „Když nyní školy zredukujeme, co budeme dělat za tři čtyři roky,“ oprávněně se ozval jeden s diskutujících.

Bohužel musím konstatovat, že moderátorovi besedy Tomáši Feřtekovi se nepodařilo diskusi vést s patřičným odstupem. Několikrát se stalo, že příspěvek, který byl trochu ostřejší a optimalizaci kritizoval, násilně přerušil a nenechal jej doznít. Dokonce dost podstatný názor jedné diskutující o tom, že středočeské hnutí STAN před volbami nemělo takovouto optimalizaci v programu, čili se pro voliče jedná o nemilé překvapení, takzvaně utnul a sám na něj reagoval svým vlastním názorem. Tomáš Feřtek se patrně snažil vést diskusi tak, aby byla slušná a nekonfliktní. Nic proti. Avšak konflikt tady už dávno existuje. Nedá se zakrýt, nedá se uhladit, nedá se zatlačit slušnými slovíčky, bouří již celým okresem a má tendenci narůstat.

Zajímavé byly také diskusní příspěvky krajských zastupitelů za Piráty, kteří ačkoli jsou koaličními partnery STAN, jsou jasně proti sloučení příbramských gymnázií, což také řádně a přehledně zdůvodnili. Radní Milan Vácha ovšem opakovaně prohlásil, že by chtěl jednat s pirátským školským expertním týmem, čehož se mu od nich prý nedostalo. Se samotnými Piráty jakožto krajskými zastupiteli však Vácha patrně plán optimalizace středočeského školství příliš dobře neprojednal, což ovšem není překvapující. „Přišel jste k nám s hotovou věcí, nedal jste nám čas,“ uvedla mimo jiné krajská zastupitelka za Piráty Simona Luftová.

Celá dobře míněná diskuse nakonec vyznívá jako jakési rozčarování. Evidentně tady působí politické síly, které s pedagogy, studenty, rodiči a odbornou či laickou veřejností našeho okresu diskutují jen na oko, aby se zachovalo zdání demokratického procesu.

Polistopadová autonomie škol je tu ve skutečnosti zcela jasně pošlapávána, centralizované řízení středních škol je opět v rukou politiků, kteří pod kuratelou stranické disciplíny sledují hlavně osobní prospěch ve svých regionech. Je to opravdu smutné a také varující zjištění.


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Josef Skarnizl Vloženo: 2021-03-29 09:04:17 IP: 95.105.59.***
Pane Tibore, vy asi nejste z Příbramska. Jinak byste věděl, že jsou obě příbramská gymnázia plně obsazena studenty, tak o jaké nadbytečnosti to tady mluvíte, to by musela mít nedostatek žáků. Gymnázium pod Svatou Horou tady funguje již třicet let a na nezájem žáků a rodičů si rozhodně stěžovat nemůže. Příbramská gymnázia jsou tudíž nadbytečná jen v pomatených hlavách sociálních inženýrů kraje, kteří si hrají na pánaboha a snaží se zrušit dobře fungující gymnázium.
Autor:Pavel Tibor Vloženo: 2021-03-28 00:04:35 IP: 37.188.182.***
Hodnocení diskuze neodpovídá skutečnosti. Vácha udělal jednu jedinou chybu, chce aby zůstal šestiletý gympl, který bude na úkor čtyřletého. Kvůli tomu by měli všichni křičet. Dva gymply jsou jasně nadbytečné. Doufám, že zastupitelé kraje budou mít dost rozumu a v pondělí schválí postupné sloučení bez možnosti šestiletého programu.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka