www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Před 120 lety se narodila Hermína Týrlová

2020-12-14 09:21:36 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

11. prosince jsme si připomněli 120. výročí narození slavné příbramské rodačky Hermíny Týrlové. Při této příležitosti můžete zhlédnout snímek, který vytvořili v rámci projektové výuky žáci Základní umělecké školy Příbram I., nám. T. G. Masaryka 155 ve spolupráci se žáky Základní umělecké školy Jakuba Jana Ryby v Rožmitále pod Třemšínem.

Foto

Hermína Týrlová.
(Foto Kinobox)

Tvůrci snímku, jejichž práce byla vedena učitelkami Petrou Peštovou a Lucií Haškovou Markovou, mimo jiné navštívili zlínské filmové ateliéry a odborné expozice věnované Hermínině tvorbě. Ovlivněni jejími animovanými filmy hledali vlastní výrazové prostředky.

Hermína Týrlová (11. prosince 1900 Březové Hory – 3. května 1993 Zlín)

Hermína se narodila dne 11. prosince 1900 v malém domku na Březových Horách. Byla už čtvrtým dítětem v chudé rodině.
Její tatínek byl horník. Ve volném čase vyřezával betlémy. Hermína ho od malička ráda pozorovala. Otáčela tatínkovy vyřezané postavičky v rukách a pozorovala jejich stíny. I když rodiče brzy zemřeli a její dětství nebylo vůbec snadné, jistě ji později ovlivnily vzpomínky na dětství v rodné Příbrami.

Hermína odešla v útlém věku do Prahy a později do Zlína, stála u zrodu animovaného filmu a velmi výrazně ovlivnila svou tvorbou jeho podobu. Svou neúnavnou prací a neotřelým přístupem k animaci se zapsala nejen do dějin filmové tvorby, ale zejména do dětských duší.




Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka