www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Martin Buršík: chtěl bych, aby občané viděli skutečný obraz hospodaření města

2020-11-10 09:12:15 | Mgr. Jaroslav Hodrment ©

Martin Buršík hodnotí první dva roky ve funkci ekonoma Příbrami. Hovoří také o sjednocení pohledu na rozpočtový výhled a každoroční rozpočet města. Rozhovor...

Foto

Martin Buršík, první místostarosta Příbrami.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Je téměř polovina volebního období, jak hodnotíte první dva roky ve funkci ekonoma města Příbrami?

Chtěl bych pochválit odbornou veřejnost za zájem o městské finance, za diskusi, kterou vedeme, za čas, který jednotlivým tématům věnují. Od začátku volebního období, tedy za necelé dva roky, kdy jsem převzal štafetu ekonoma města, město naspořilo téměř 400 milionů korun ze 200 milionů, které byly naspořeny v předchozím volebním období za pana starosty Vařeky.

Když vezmeme v úvahu fakt, že Česká republika v minulém volebním období 2015-2018 procházela rekordní konjunkturou, je logické, že město bylo schopno našetřit poměrně slušnou částku.

Co ovšem vyžadovalo mou okamžitou pozornost bylo sjednocení pohledu na rozpočtový výhled a každoroční rozpočet města, které všichni považujeme za významné dokumenty. Před mým nástupem do funkce to bylo naopak. Ušetřily se peníze, ale schopnost kontroly hospodaření pro opozici a občany byla téměř nulová.

Co jste tedy změnil?

Především jsem dostál očekávání a propojil jsem oba dokumenty tak, aby bylo zřejmé a snadno ověřitelné, že rozpočet města vychází z rozpočtového výhledu. Začalo se opravdu hospodařit podle těchto dvou dokumentů. To je změna, která jednoznačně přispívá k lepšímu hospodaření města bez ohledu na to, kdo právě sedí na radnici.

Mým cílem není zveličovat mou osobu nad ostatní v oblasti hospodaření města. Mým cílem je naopak umožnit, aby všichni zastupitelé a občané viděli skutečný obraz hospodaření města, aby o něm mohla být vedena diskuse a aby se podle něj opravdu mohlo kvalifikovaně rozhodovat.

Ekonomem města nebudu věčně, právě proto tvořím pevné základy pro správné rozhodování, právě proto diskutuji s opozicí a jsem ochoten vyslechnout jejich připomínky a názory. Jejich názor vždy respektuji, přestože s ním politicky ne vždy souhlasím.

Všechny podklady jsou non-stop na webu, jsou stále aktualizovány, to jsme zavedli až v tomto volebním období, nebývalo zvykem takto otevřeně zpřístupnit návrhy finančních dokumentů města před jejich schválením.

Proč více variant rozpočtového výhledu?

V minulosti se možná nepracovalo s více variantami a možná právě proto byly rozpočtové výhledy a roční rozpočty města tak extrémně nepřesné. Domnívám se, že dvě tři varianty na finančním výboru a z toho jedna varianta pro veřejné slyšení s občany před schvalováním na radě města jsou v pořádku.

Připadá mi, že opozice hledá důvody, jak se vymezit. Pokud to je o tom, zda dvě nebo tři varianty půjdou do finančního výboru, pak to je v pořádku. Více mě zajímá obsah výhledu a rozpočtu a diskuse o těchto dokumentech.

Proč se stává, že ne vše, co se schválí v rozpočtu města, se nakonec podaří realizovat?

Je to bohužel tak. Přibližně jedna třetina počtu schválených investic pro daný rok se z různých důvodů nestíhá realizovat, posouvají se termíny staveb. Když se nepřihlásí žádná firma do výběrového řízení, město nemůže tuto investici realizovat, musí výběrové řízení opakovat a tím dojde k odkladu stavby a následné fakturace.

V tomto roce se objevily dva významné návrhy – MHD zdarma a zvýšení poplatků za svoz odpadu. Nejsou protichůdné, proč někde šetříte a někde utrácíte?

MHD zdarma jsem inicioval proto, abychom zvážili tuto možnost, když se bude zavádět nový parkovací systém. Chtěli bychom nabídnout dobrou alternativu k jízdě automobily. Města, která zavedla MHD zdarma, se dočkala snížení intenzity automobilové dopravy. A každý z nás ví, že každé auto na ulici navíc znamená další zpoždění na každé křižovatce.

Pokud jde o zvýšení poplatků za svoz odpadu, tam se potýkají Technické služby s neustálým tlakem na zvyšující se náklady, přitom cena zůstává od roku 2015 stejná. Jsem velkým zastáncem zvyšování produktivity práce, kdy jeden člověk udělá více práce za hodinu tak, aby se kompenzoval každoroční růst jeho mzdy. Po pěti letech stejné výše poplatku je bohužel občas nezbytné přiblížit cenu za službu jejím skutečným nákladům.

Oba uvedené případy jsou ovšem odlišné. Pokud bychom zvýšili cenu za jízdu v MHD, spíše by počet cestujících ještě klesl, motivace nechat automobil doma by se snížila. My přitom usilujeme o vyšší podíl cestujících v MHD. Pokud jde o poplatek za svoz komunálního odpadu, tam jde čistě o přiblížení se s poplatkem skutečným nákladům za tuto službu občanům.

Děkuji za rozhovor.


Mgr. Jaroslav Hodrment ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-11-11 08:22:16 IP: 176.98.110.***
I já bych se rád k panu Němcovi přidal s přáním všeho dobrého v době adventní a blížících se Vánoc. Stejně jako s minulými pandemiemi, které byly skutečně velmi devastující (cholera, mor, tyfus, tuberkulóza, španělská chřipka ...), se jistě dokážeme úspěšně vyrovnat i s covidem-19. A to nejen dodržováním hygienických pravidel, což by měla být samozřejmost, ale také dobrou myslí a humorem.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-11-10 19:24:45 IP: 193.150.25.***
Vážený pane Hodrmente, právě proto co popisujete, tedy kolik úsilí mnoha lidí, včetně Vás, stálo za tím nastolit změnu, kultivovat příbramskou politickou scénu a otočit kormidlo vývoje našeho města, je mi nesmírně líto práce všech, kteří se na tom skutečně a nezištně podíleli. Můj komentář o „pseudorozhovoru“ nebyl vůbec namířen proti redakci a to, jestli je člověk mediálně slušný a ochotný ještě vůbec nic neznamená. Viz. naše polemiky na téma porušování kodexu a „intelektuálské dehonestace“ že. Pochopil jsem a slibuji Vám, že toto je skutečně můj poslední příspěvek, protože jsem člověk emotivní a říkám věci tak, jak je vidím, jak to cítím a jak mi zobák narost. Za své názory se nestydím, vždy jsem je prezentoval pod svým jménem a nehodlám se schovávat za nějaký nick. Víte, otázkou je, zda Vámi zvolený přístup nemůže být jednou z příčin největších komunikačních problémů současné Příbrami. Na závěr bych chtěl všem v této podivné a nelehké době popřát hodně sil a věřím, že právě pro to, že bude nadcházející adventní čas poznamenaný tím „sajrajtem hnusným“, si všichni konečně jednou odpočinou od toho shonu a blázince a ve světle událostí se zamyslí nad tím, co je v životě skutečně důležité a o to více si ty vánoční svátky užijí. Mějte se fajn.
Autor:J. Hodrment Vloženo: 2020-11-10 17:13:33 IP: 176.98.110.***
V reakci na příspěvek p. Němce prosím vzpomeňme na situaci historicky poměrně nedávnou a kolik úsilí nás stála změna k lepšímu. Osobní útoky, pomluvy, vyřizování účtů tehdy byly na denním pořádku. To máme tak krátkou paměť? Nelze se divit, že se od samého začátku snažíme o to, aby se naši politici ve svých vyjádřeních na našem serveru drželi věci a zdrželi se vzájemného napadání. A myslím, že se to v naprosté většině případů docela daří. Na tom nic "pseudo" není. Pokud se stane, že tento status quo někdo akceptovat nedokáže, nechť své příspěvky publikuje někde jinde. Na pana místostarostu Martina Buršíka jsem se obrátil se žádostí, aby jeho příspěvek byl věcný a slušný, což bez problému akceptoval. Bohužel - s panem Václavem Dvořákem se mi před časem totéž opakovaně nedařilo, ač jsem tomu věnoval mnoho sil. Škoda - jedná se o jeden z největších komunikačních problémů současné Příbrami.
Autor:Remcající (Petr Němec) Vloženo: 2020-11-10 15:33:56 IP: 193.150.25.***
Sledující: pokud je to ironie, tak s Vámi naprosto souhlasím, ale je mi jasné, že to bylo myšleno upřímně. Tohle je „pseudo“ rozhovor, který není ničím jiným, než politickou reakcí na vyjádření pana Dvořáka. Pro ty, kterým už neslouží tak dokonale paměť, bych chtěl připomenout, že první kdo veřejně zaútočil (a to velmi za hranou), byl pan Buršík na loňském prosincovém zastupitelstvu. „Zahnán do kouta“ si asi řekl, že nejlepší obrana je útok. Tehdy to bylo dětinské, nešťastné, neprofesionální a hlavně zbytečné. Rozhovory tohoto typu nemohou přinést nic dobrého a jen prohlubují již tak dost hluboké zákopy. Vivat nepolitické politice, je to vážně k pláči sledovat (viz. včerejší zastupitelstvo…) Jedna poznámka k „rozhovoru“. Když už bych chtěl vypadat jako ten, kdo stojí nad věcí a jehož názory jsou ty nejsprávnější, tak bych k tomu určitě nepoužil vychloubání se vlastní neschopností, protože zmiňovaná odborná veřejnost si je moc dobře vědoma objektivních skutečností, tedy jaká byla „startovní pozice“ nejmenovaných ekonomů města při jejich nástupu do funkce (stav financí města, předání funkce, celkové nastavení hospodaření s obecním majetkem, nastavení procesů v rámci jednotlivých odborů a příspěvkových organizací, personální obsazení některých klíčových postů, politické rozložení sil atd. atd.) Inu, kdo nic nedělá, nic nezkazí a má-li zaručený pravidelný příjem i uspoří. P.S. Ten hospodářský růst nám taky asi neskončil s odchodem pana Dvořáka z funkce, nebo snad ano…
Autor:sledující Vloženo: 2020-11-10 11:38:31 IP: 109.72.12.***
Konečně člověk, jenž netrpí kultem vlastní osobnosti.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka