www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Od příštího pondělí otevírají brány i středočeská muzea a galerie

2020-05-05 08:14:45 | Středočeský kraj, Helena Frintová a Jan Nováček ©

Odložený start sezóny bude ve středočeských skanzenech, muzeích a galeriích obohacený o mnoho novinek. Co vše je připraveno na 11. května, kdy se mohou tyto objekty otevřít?

Foto

Skanzen Vysoký Chlumec.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

zve návštěvníky hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Kvůli obrovskému návštěvnickému zájmu byla v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře prodloužena výstava věnovaná výtvarníkovi a filmaři Jiřímu Trnkovi až do září. Původně měla výstava skončit na konci března a opatření proti šíření nákazy Covidem-19 předčasně výstavní prostory zavřely v první polovině března. Autoři výstavy odstranili haptické prvky, drobnou úpravou prošla i herna pro děti. „Věřím, že současná opatření nabídnou návštěvníkům klidnější způsob prohlídky,“ říká ředitelka GASK Jana Šorfová.

Na návštěvníky se těší zejména skanzeny lidové architektury v Přerově nad Labem (Polabské muzeum), Kouřimi (Regionální muzeum Kolín) a Vysokém Chlumci u Sedlčan (Hornické muzeum Příbram) i hornický skanzen Mayrau (Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně).

Přírodní scenérie ve skanzenech jsou v tomto ročním období nejkrásnější. Kvetou stromy, zahrádky v okolí expozičních objektů. V kontrastu s informacemi, která se na nás hrnou z médií, skýtají místa pohádkový klid a pohodu. Ne nadarmo se v minulosti často staly kulisami filmových a televizních pohádek.

V týdnech, které muzea a galerie prožily bez návštěvníků a pravidelných kontaktních pořadů, zaměřily svou odbornou kapacitu na virtuální svět. Zúročila se dvouletá spolupráce mezi Středočeským inovačním centrem a kreativci. Kurátoři muzeí a galerií připravili výběr předmětů ze sbírek, které mohou být zdrojem inspirace pro restart podnikání v nejrůznějších oborech.

Vznikl web kreativnistrednicechy.cz, který bude spuštěn současně s návštěvnickým provozem. Najdete na něm popisy tradičních receptur na barvení oděvů, dílo skladatele Jana Dismase Zelenky, formy na perníkové pány, kabelky s výšivkou skleněnými korálky, historické kuchařské knihy, nebo vzorníky litiny a smaltu. Poučení a inspiraci v minulosti hledáme pravidelně, teď je příležitost najít ji nejen v rovině morální.


Středočeský kraj, Helena Frintová a Jan Nováček ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka