www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Výstava na plakátovacích plochách a diskuse o architektuře na střeše Bílého domu

2020-05-04 15:39:24 | Galerie Františka Drtikola, Jan Freiberg ©

Galerie Františka Drtikola Příbram otevírá svou novou dočasnou pobočku v ulicích Příbrami. Je to samozřejmě marketingová nadsázka. Ve skutečnosti jde o pronájem několika plakátovacích ploch, kde reprízuje díky koronaviru zavřenou výstavu "Veřejný prostor.cz – Krajina města".

Foto

Plakátovací plocha, náměstí TGM v Příbrami.
(Foto Mgr. Jaroslav Hodrment ©)

Výstava "Veřejný prostor cz / Krajina města" představuje vývoj městských veřejných prostorů v České republice po roce 1989. Více než 60 renovovaných nebo nově utvářených náměstí, ulic, parků, ale i uměleckých děl a aktivit ve veřejném prostoru je interpretováno z hlediska jejich fyzické formy, sociálního obsahu i kulturního významu. Veřejný prostor se v posledních letech dostává na přední místa diskusí o architektuře. Již se nejedná jen o téma expertů, ale i široké veřejnosti a politiků.

Ředitel Galerie Františka Drtikola Příbram Jan Freiberg dodává: „Výstavu Veřejný prostor.cz – Krajina města jsme zavřeli po necelém týdnu, viděla ji jen stovka návštěvníků. Dnes jsou plakátovací plochy nevyužité a proto jsme je mohli od Divadla A. Dvořáka Příbram získat do pronájmu za velmi pěkných podmínek a tak ji můžeme divákům ukázat venku, na ulicích, kde taková výstava dává smysl. Přímo ve městě ukazuje, jak pěkně mohou být veřejné prostory měst vytvořené, když se jsou v souladu investoři, veřejná správa, obyvatelé a vhodné evropské dotace.“

Na šedesát realizovaných projektů najdete do 10. května na šesti výlepových plochách v Příbrami. Na náměstí T.G. Masaryka, v Jiráskových sadech na autobusové zastávce a před tržnicí, na Dvořákově nábřeží, na autobusové zastávce Milínská a na náměstí 17. Listopadu. Na jednotlivých plakátovacích plochách jsou představeny projekty v kategoriích rekonstrukce historických městských částí, nové veřejné prostory, komplexní přístup k veřejnému prostoru, veřejné parky, umělecká díla ve veřejném prostoru a aktivity.

Uzavřenou výstavu měl doprovázet bohatý program zahrnující procházky po Příbrami, přednášky a diskuse nad perspektivami veřejného prostoru Příbrami. „Abychom alespoň část zrealizovali, využili jsme pěkné nabídky od Vlasty Ševra z Městského kulturního centra Příbram na online prezentaci a vymysleli diskusi na střeše. Na dnešním Úřadu práce, kontroverzní budově z 80. let minulého století, které se přezdívalo Bílý dům, proběhne 6. května v 17 hodin online vysílaná diskuse v rámci projektu Živák do obýváku.“

Mezi diskutujícími budou stavební historik Michal Profant, profesor dějin architektury a autor výstavy Veřejný prostor.cz – Krajina města Petr Kratochvíl, socioložka Markéta Škodová a architekt města Příbram Jaroslav Malý. Mluvit budou o architektonických úpravách českých měst a o stavební historii a architektonických výzvách ve městě Příbram v diskusi nazvané Jak by mohla vypadat Příbram.

„Pokud bude formát diskusí fungovat, rádi bychom v něm tom pokračovali pod hlavičkou `Na střeše o architektuře`, dojednáváme teď možnost pokračovat na střeše další výjimečné příbramské architektury – kulturním domě od architekta Václava Hilského,“ dodává Freiberg.

Putovní výstava "Veřejný prostor cz / Krajina města"

měla po premiérách v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze a Galerii architektury v Brně řadu repríz v českých a moravských městech (Humpolec, Karlovy Vary, Znojmo aj.). Na projektu spolupracovaly Ústav dějin umění AV ČR, Galerie Jaroslava Fragnera a Galerie Architektury. Výstavu doprovází česko-anglická publikace s texty Petra Kratochvíla, Pavly Melkové, Dana Merty a Michaely Hečkové.


Galerie Františka Drtikola, Jan Freiberg ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka