www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Renáta Vesecká: Jsem ráda, že se o příbramském sportu diskutuje

2020-02-21 07:35:18 | Mgr. Renáta Vesecká ©

"Jsem ráda, že se o tomto tématu diskutuje a že se o něm nyní hodně píše, bohužel musím reagovat na pár věcí, které nejsou úplně pravdivé," uvedla příbramská radní Renáta Vesecká (Příbramáci pro Příbram), zejména v reakci na článek "ZŠ Březové Hory - jsme o krok napřed", jehož autorem je ředitel školy Josef Strejc.

Foto

Příbramská radní Mgr. Renáta Vesecká.
(Zdroj foto: www.pribramacipropribram.cz)

(Poznámka redakce: článek ředitele Josefa Strejce, který byl zveřejněn na našem serveru, naleznete ZDE.)

K tématu se radní Renáta Vesecká vyslovuje takto:

Je výborné, že pan ředitel se takto staví k výuce tělesné výchovy, o to nám přece všem jde. Jen mě trochu mrzí, že při prvních zmínkách o tom, že bychom toto chtěli zavést na našich školách, rozpohybovat děti a vytvořit ten správný vztah k pohybu, a těch schůzek s řediteli a učiteli proběhlo několik, se pan ředitel nenabídl s pomocí tento projekt rozjet. Už jenom třeba předáním zkušeností a praktických znalostí. Vždyť nám jde přece o stejnou věc, proto nechápu ten kritický tón. Navíc tedy nerozumím tomu, proč se pan ředitel do projektu zapojil, když už u nich běží deset let.

Druhou věcí je kritika plánu rozvoje sportu. Jeho slova: „K mému velkému zklamání jsem se z tohoto dokumentu dozvěděl, že je vše v pořádku, cituji: Děti v mateřských školách mají možnost prvního seznámení s příbramskými sporty a sportovišti, na prvním stupni ZŠ dlouhodobě funguje spolupráce mezi školami a školenými trenéry. Na druhém stupni jsou v některých školách sportovní třídy, úpravy rozvrhů pak mají pozitivní vliv na objem volného času sportujících dětí.“ (str. 70).

Z toho je vidět, že pan ředitel nečetl dokument pozorně anebo ho nepochopil, protože to, o čem píše, je právě ta vize, to kam směřujeme, co pro Příbramáky chceme. Ne tedy popisování dnešního stavu, jak se pan ředitel mylně domnívá.

Mrzí mě, že je tolik zbytečné kritiky místo spojení sil pro změnu v lepší místo pro žití. V Příbrami je toto snad ještě mnohem zesílenější „nešvar“, než kdekoliv jinde. Většina jen čeká na to, co udělá ten druhý a hned hledá, jak by to mohl pohanit a zkritizovat. Chvály se nedočkáte vůbec nikdy.

Máte tedy dvě možnosti. Buď se tím nebudete zabývat a nenecháte kritiky dolehnout na vaše nitro anebo si jednou řeknete, že to vlastně nemáte zapotřebí a začnete se starat pouze o sebe. Já si ale zatím myslím, že je potřeba se stále snažit a nenechat se otrávit těmito jednotlivými kritiky, kteří budou pořád a vše kritizovat, protože je to jejich přirozené cítění světa. Já toto vše dělám pro lepší budoucnost a myslím, že to smysl má.

Renáta Vesecká


Mgr. Renáta Vesecká ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Richard Hadač Vloženo: 2020-02-24 09:00:18 IP: 194.213.41.***
Omlouvám se Všem, že reaguji na komentář "Paměť národa" pod tímto článkem, ale u článku "postřehy ze zastupitelstva" již byla ukončena diskuze. "Kdyby byla paměť našeho národa na úrovni Vaší paměti a Vašich znalostí věci, tak to by to s naším národem bylo opravdu, ale opravdu špatné. Naštěstí se jedná vždy jen o exces jedince - národ, jako celek je snad ještě v pořádku". Panek: Souhlasím i nesouhlasím s Vámi. Souhlas téměř ve všem vč. toho, že se jedná o skvělý projekt a vč. toho, že je to hodně, hodně o rodičích. Méně již souhlasím s tím, že toto téma není o penězích - bohužel žijeme v době, kdy téměř vše je o penězích. Na druhou stranu je však pravda, že sportovat se dá i za peníze velmi nízké hraničící s bezvýznamností. M. Buček: Obdobné vyjádření jsem již také slyšel, tak snad to nebude tak horké, jak se říká, popř. snad se to změní a zlepší.
Autor:panek Vloženo: 2020-02-23 17:06:37 IP: 88.101.166.***
Myslím, že toto téma není o penězích. Porovnám-li dnešní stav sportovišť s dobou před 30 lety, tak kdo chce, má pro sportování luxusní podmínky. Trenéři do škol je skvělý projekt a oni sami potvrdí, že dál je to hlavně o rodičích, jejich času a podpoře. Pokud bude stačit, aby se děti honily venku, opravdu stačí, aby je vzali v družině ven. Pro opravdové sportování je v Příbrami možností spousta, jen stačí probudit v dětech a hlavně v rodičích zájem. K tomu stamilióny potřeba nejsou.
Autor:M. Buček Vloženo: 2020-02-22 13:30:18 IP: 109.72.3.***
Více sportu pro mladé lidi - skvělý nápad. Ale paní Vesecká, jakožto iniciátorka tohoto projektu, by měla jít příkladem. Učí na Obchodní akademii tělocvik a vzhledem k tomu, že poměrně často chybí, studentům hodiny TV buď odpadají nebo místo nich mají jiné předměty, které s pohybem nemají nic společného.
Autor:Josef Strejc Vloženo: 2020-02-21 20:33:12 IP: 89.103.158.***
Vážená paní radní, já nerozhodně nečekám co udělají jiní, jak píšete ve článku, já ale uskutečňuji jasné kroky pro sportování dětí. Navýšení hodin Tv na úkor jiných přednětů je toho jasným důkazem a těch menších krůčků je mnohem více, akorát by jste se o ně musela zajímat, nemám povahu se někomu vnucovat. Ve škole kohokoliv rád přivítám. Onen můj článek neměl být kritika koncepce města, ale propagace školy pro veřejnost, jestli to někdo pochopil jinak, tak to mě mrzí.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-21 14:56:04 IP: 176.98.110.***
Pane Holý, Já Vám v tom upřímně držím palce a jsem rád, že se s tím snad konečně něco začne pořádně dělat. Zařekl jsem se, že už nebudu komentovat rekonstrukci aquaparku, ale když čtu ve Vašem příspěvku „Kdyby bylo dostatek lidských a finančních zdrojů“, tak mi to nedá... Nebylo by pak opravdu moudřejší, předělat ten projekt na cca 250 mil., aby konečný účet za rekonstrukci byl reálně kolem těch 300 mil. a zbylých 150 mil. investovat do lepšího školství a pohybu našich dětí. Jsem přesvědčený, že tahle investice má největší smysl a vrátila by se nám desetkrát! Nic, s aquaparkem už definitivně končím. Přeji hezký víkend.
Autor:Jiří Holý Vloženo: 2020-02-21 13:47:03 IP: 89.24.173.***
Petr Němec: Díky. Díky, že o tom vůbec přemýšlíte, díky za jakýkoli nápad. Věci jako: posílení role učitelů, jejich speciální vzdělání v oblasti sportu pro malé děti, motivace a další zazněly na "Konferenci". Určitě to pro vás bude zajímavé, poslechněte si to. Trenéři do škol není v žádném případě "setsakramentsky" málo. Díky všem, kteří se toho účastní. Kdyby bylo dostatek lidských a finančních zdrojů, rozšířilo by se to i do školek a družin, uvidíme. Na začátku jsme se dokonce báli, že to školy nebudou chtít vůbec. Ale školní sport je jen část sportu pro děti. Chceme je dostat ven. Abychom mohli dostat děti ven, musíme obnovit hřiště. Musíme vymýšlet, jak je na hřiště dostat. Motivace rodičů, akce... A o tom by měl materiál být. Nejde o jednu školu, ale o celé město.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-21 11:40:40 IP: 176.98.110.***
Dobrý den paní Vesecká, pravda je vždy někde uprostřed, ale jsem rád, že z posledních kroků vedení města je snad vidět, že konečně pochopilo, že nikdo nemá patent na rozum a vedení si začíná téměř po roce a půl trošku připouštět i oprávněnou kritiku. Kverulantů a fanatických podporovatelů, kteří jsou naštvaní na celý svět a závidí všechno a všem s tím, že za vše můžou všichni ostatní, jen ne oni sami, těch bude na internetu a všude kolem nás vždycky hafo, ale dobrý politik by se měl od takovýchto věcí oprostit a dělat dobře svou práci. Čím jiným zavřít těmto lidem a třeba i mě, ústa, než dobrou prací a hmatatelnými výsledky. Co se týká toho chválení, tak jak se říká „nejlépe se člověk pochválí sám“ a víte sama, že když se něco povede, tak se to skoro vždy bere jako samozřejmost, ale běda, když je něco trošku špatně. Na tomto místě bych chtěl ocenit pana starostu, že téměř nikdy nezapomene veřejně pochválit úředníky za dobře vykonanou práci. To rozhodně nebývalo v minulosti zvykem. A teď k tomu sportu. „Trenéři do škol“ za mě jednoznačně dobře, ale tak nějak si říkám, že je to setsakramentsky málo, než aby se kolem toho dělal takový humbuk. Já věřím, že je to první vlaštovka a nechám se příjemně překvapit. Myslím si ale, že by bylo daleko efektivnější, zvolit přístup a postup, který popsal pan ředitel Strejc. Tedy maximální podpora učitelů tělocviku a to, že by tělesnou výchovu na prvním stupni měli učit nadšení, neustále průběžně školení tělocvikáři (které budou školit skutečně ty nejlepší odborníci) a ne paní učitelky, které jsou mnohdy důchodového věku, a které ředitelé škol každé prázdniny prosí na kolenou, aby jim dovedly do šestky ještě jedny prvňáky, by mělo být naprostou samozřejmostí !!! Přeci nemůžete po učiteli prvního stupně chtít, aby vzbudil v dětech lásku k pohybu (záměrně neříkám sportu) a nemám jim to vůbec za zlé. Město by se mělo také konečně zamyslet nad finanční podporou sportovních kroužku přímo ve školách a při školách. Podle mě je stokrát lepší, aby děti, které jsou v družině (a ne jen ty), měli nějaký sportovní kroužek, než aby seděli v malé místnosti na koberci a v lepším případě si skládali něco z Lega. A konečně, jak chcete přimět děti a mládež, aby trávili více času venku ve veřejném prostoru, když to skoro všude vypadá tak, jak to vypadá! A to není jen o sportovištích a hřištích, ale o tom, jak to vypadá, když vyjdete ven z baráku. Pak se nesmíme divit, že se děti raději uzavírají do svých virtuálních světů, které si nosí ve svých kapsách. Já souhlasím s názorem, že Mark Zuckerberg je jeden z „největších zločinců“ této doby, ale pojďme tedy dělat co nejvíce smysluplné kroky, které budou skutečně ve výsledku znamenat to, že alespoň v Příbrami mu „klesne“ podíl na zisku.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka