www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Jindřich Vařeka: Mnoho povyku pro nic

2020-01-13 08:05:44 | Ing. Jindřich Vařeka ©

Již dlouho jsem se k obecním záležitostem veřejně nevyjadřoval. Dílem proto, že nebylo moc k čemu a dílem proto, že jsem si chtěl dopřát po letech věčných diskusí chvilku oddechu a získat tak odstup a nadhled, což je vlastně totéž.

Foto

Ing. Jindřich Vařeka, příbramský radní.
(Foto Pavlína Svobodová, DiS. ©)

Dnes považuji za patřičné vyjádřit se k tomu, co rozčeřilo poklidnou předvánoční politickou hladinu v Příbrami na sklonku minulého roku. Dnešní téma je proto: rozpočet města pro rok 2020.

Možná je namístě si připomenout, co rozpočet vlastně je a čemu slouží. Tak především, rozpočet města je přesný součet řádově nepřesných čísel. Proč řádově nepřesných? Inu, je to proto, že některé položky, jak v příjmové, tak ve výdajové části, jsou schopné se v realitě odchýlit od předpokladu až o mnoho desítek milionů korun. Kupříkladu rozpočet na rok 2018 se ve výdajové části „mýlil“ o 130 milionů korun a v části příjmů nebyla „chyba“ o mnoho menší. Nutně se tak nabízí otázka, jak k tak obrovské nepřesnosti vůbec může dojít?

Velikost nesouladu mezi předpokladem a realitou v příjmové části rozpočtu záleží jednak na rozdílu mezi očekávanými a skutečně přijatými dotacemi, a také na odvaze nebo naopak konzervatismu ekonoma, který je autorem rozpočtu.
Ve výdajové části pak největší chyby pramení z praktické nemožnosti odhadnout schopnost úřadu dokončit naplánované projekty v předpokládaných termínech.

A k čemu tedy potom až tak nepřesný rozpočet vůbec může sloužit?
Velmi lapidárně vyjádřeno, smyslem a hlavním úkolem rozpočtu je oficiální pověření vedení radnice k realizaci investic a oprav v rozsahu uvedeném v příloze rozpočtu a dále k zadání limitů příspěvkovým organizacím města. Do jaké míry se povede rozpočet naplnit, to bude záležet pouze na schopnostech vedení radnice a úřednického aparátu.

Zkusím další otázku. Jak se pozná rozdíl mezi dobrým a špatným rozpočtem? Odpověď zní: Neexistuje dobrý nebo špatný rozpočet.

Je snad špatný konzervativní rozpočet, který je opatrný, přibrzďuje velké plány a navádí spíše k šetření? Rozhodně není! Zvláště pak, pokud přijdou horší časy.
Je tedy snad špatný ambiciózní rozpočet, který zavazuje vedení města k realizaci mnoha investic a k větším opravám městského majetku, byť za cenu snížení peněžních zásob? Já myslím, že také ne.
Čistě pro příklad si zkuste sami odpovědět na otázku, co je rozumnější, zda konečně opravit rozpadající se kulturák, anebo nechat ležet peníze na účtech města na horší časy. Jakákoli odpověď nebude ani chybná a ani ta jediná správná. Přijde na to, co si přejete a na čem si zakládáte.

Nyní prozradím, na čem dle mého názoru záleží doopravdy.

Každý den bude na členy Rady, místostarosty a hlavně na pana starostu vyvíjen tlak ze strany různých spolků, sdružení, výborů a především ze strany opozice na čerpání finančních prostředků na kdeco. Pokud těmto silám dokážeme vzdorovat a rozpočet si nezaplevelíme, potom opravdu není žádný důvod se budoucnosti obávat.

Rozpočet není nenapravitelné dogma, ale živá matérie, se kterou je třeba pracovat a přizpůsobovat ji měnícím se okolnostem.

Ostatně,
kdo ví, co bude pak
co zítra sobě koupíš za zlaťák
možná že všechno budeš mít
a možná nebudeš mít nic
do té doby však..
keep smiling
a nastav slunci líc


Váš
Jindřich Vařeka


Ing. Jindřich Vařeka ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Světoběžník Vloženo: 2020-01-14 21:34:00 IP: 105.80.120.***
Pane Dvořáku, vy jste ve svých očích ten jediný objektivní a jediný spravedlivý. Není divu, že vám pak nezbude nic jiného, než na tu svoji objektivitu a spravedlnost ostatní stále upozorňovat a dát jim to takříkajíc sežrat, aniž byste ovšem jakkoli pochopil, co vám kdo říká. S takovým člověkem, jako jste vy, se ovšem diskutovat nedá. Vy žijete ve vlastním světě. Takže i já končím s touto nikam nevedoucí debatou, nemělo by to smysl.
Autor:Václav Dvořák Vloženo: 2020-01-14 21:11:40 IP: 90.178.110.***
Vážený Světoběžníku, evidentně se domníváte, že Vám blízcí lidé jsou bez chyb a nekritizovatelní, že minulé zásluhy stačí (pan Vařeka je bezesporu má). Nikoho neurážím, své postoje umím racionálně odůvodnit. Nebudu se s Vámi dohadovat, čtenáři si udělají svůj názor. A klidně mne kritizujte, jen se snažte být objektivní.
Autor:Redakce Vloženo: 2020-01-14 21:00:44 IP: 176.98.110.***
Stejně jako v diskusi u článku pana starosty upozorňuji diskutující, že pokud budou pokračovat ve vzájemných osobních útocích, bude tato diskuse uzavřena. J. Hodrment
Autor:Jana P. Vloženo: 2020-01-14 20:57:38 IP: 176.98.120.***
Pane Dvořáku, vyprošuji si, abyste moje slova překrucoval do podoby, která se vám hodí do krámu. Ale když se tak nad tím zamyslím, tak ve vašem případě už překvapena vlastně ani nejsem. U mě jste pane Dvořáku skončil a v další debatě tu s vámi pokračovat nehodlám!
Autor:Světoběžník Vloženo: 2020-01-14 20:49:35 IP: 105.80.120.***
Vážený pane Dvořáku, rozhlašujete tady, že pan místostarosta Buršík u vás ztratil kredit, p. Vařeka se vyjadřuje nevhodně, paní Frýbertová mlčí, čímž naznačujete, že je neschopná atd. atd. Skutečně vybrané gentlemanské chování, vesměs vůči lidem, kteří pro Příbram něco dobrého udělali a jsou za nimi vidět výsledky. Pokud u vás, pane Dvořáku, toto není dehonestace lidí, navíc vašich bývalých blízkých spolupracovníků, tak asi trpíte morální slepotou. A jestli dovolíte, já zde už léta píši své vlastní názory, takže nevím, co chcete naznačit tím, že mé názory a způsob vyjadřování srovnáváte s paní Frýbertovou. Pane Dvořáku, chovejte se k lidem slušně, nikoho neshazujte, nezavádějte sem nějaká konspirační témata o mém spojení s paní Frýbertovou, a já pak nebudu mít důvod vás kritizovat. Momentálně musím jen konstatovat, že vaše příspěvky jsou lidsky ubohé, vaše tradiční věcnost je ta tam. Buďte tak laskav, přestaňte v médiích rozdmýchávat zbytečné konflikty a obraťte tu svoji autoritativní a přezíravou kritiku raději a především sám proti sobě.
Autor:Václav Dvořák Vloženo: 2020-01-14 19:54:44 IP: 90.178.110.***
Světoběžník: Nebudu zde psát o tom, zda se pan Vařeka vyzná v ekonomice a financování města. Diskutuji jen k tomu, co zde napsal. Článek nepřípustně zlehčuje roli rozpočtu při řízení města. Obchází přitom zcela zásadní roli rozpočtového výhledu jako strategického zdroje rozhodování o rozpočtu. Jaké urážení mi tady podsouváte? Takto jste zareagoval i na moje poslední Postřehy. Vyzval jsem Vás, abyste mi uvedl, kde jsem v Postřezích koho a čím urazil. Z Vaší strany bez reakce. Tak to zkuste nyní. Že mi jde o osobní prestiž a ne o zájem města? Tak to byste takto měl označit všechny členy FV, kteří se vyjádřili až na paní Frýbertovou zcela shodně jako já. Máte stejné názory jako ona, i docela podobné vyjadřování. Máte na to právo. Bohužel je zároveň vidět, že Vám vadí lidé, kteří mají jiný názor, než lidé Vám blízcí. Uveďte zde prosím, z jaké úrovně znalostí probírané problematiky Vaše postoje vycházejí. Jana P.: O jakém názorovém obratu se zmiňujete?? Na akci bazénu jsem měl a mám stále stejný názor, jaký jsem prosazoval v době mého působení na městě. Napište sem prosím, kde jsem se vyjádřil v duchu, že se s bazénem nemusí nutně něco udělat? Podporoval jsem i rekonstrukci na aquapark - za dodržení určitých finančních limitů. Ano, aquapark se dá označit za stavbu pro zábavu, stejně jako zimní stadion, sportovní hala, nebo Novák... To totiž není nějaké pejorativní označení. Samozřejmě, že i o tyto své stavby musí město pečovat. Ale je rozdíl, zda investovat obrovské prostředky na rozvoj těchto staveb, nebo zda není něco jiného potřebnější, zda to není projev nemístného luxusu. Tuto hranici můžeme mít každý někde jinde. Je ale velmi významné, zda si tuto hranici nastavíte při dobré znalosti potřeb města nebo ne. Zda reálně vyhodnotíte, co město na jedné straně získá a na druhé straně nebude moci realizovat. Já jsem byl ochoten jít do investice v ceně okolo 300 mil Kč, s výrazně nižším zadlužením, než je plánováno ve schváleném rozpočtovém výhledu. Jano P., budťe klidná, nejhorší je smrt z vyděšení, zvláště když k tomu není důvod.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-01-14 18:51:01 IP: 176.98.110.***
Světoběžník: Vážený pane(paní), jsem rád, že v tom našem městě žije pořád tolik bezva upřímných lidí, kteří mají legraci a humor tak rádi, jako my dva. A tak si společně přejme, ať nám ten úsměv na tváři vydrží co nejdéle co. Dont worry, be happy
Autor:Světoběžník Vloženo: 2020-01-14 18:13:51 IP: 105.80.120.***
Petr Němec: Vážený pane, tak nevím, kde udělali soudruzi chybu. Ale pokud nás varujete před tím, aby se nám nezačalo stýskat po rozpočtech a investicích řízených MUDr. Šedivým, pak patrně žijete v jiném městě než já. A pokud jste to snad myslel jako vtip, tak jsem se tomu ani za mák nezasmál. A to mám legraci rád...
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-01-14 09:39:34 IP: 176.98.110.***
Světoběžník: Mohl/la byste mi prosím poukázat na nějakou věcnou, pragmatickou a opravdu názornou pasáž v předmětném článku. Děkuji
Autor:Jana P. Vloženo: 2020-01-14 08:35:08 IP: 176.98.120.***
Pane Dvořáku, ještě před časem jste jako radní rekonstrukci bazénu v zásadě podporoval a uznával jste fakt, že bazén je v opravdu v havarijním stavu a radnice je postavena před NUTNOST s tím něco dělat. A teď je to pro vás jen jak píšete „akce pro zábavu“? To snad nemyslíte vážně! Jsem opravdu zděšena z toho, jak rychle dokážete převléknout kabát, když se vám to hodí...
Autor:Světoběžník Vloženo: 2020-01-14 08:24:59 IP: 105.80.120.***
Pane Dvořáku, na rozdíl od vás chápu vyjádření pana Vařeky jako věcný, pragmatický a opravdu názorný pohled do problematiky rozpočtu města. Na rozdíl od vás bych neřekl, že se jedná o jakoukoli manipulaci. Pan Vařeka nikoho neshazuje a neuráží, což vy sám patrně nedokážete. Pan Vařeka vyjadřuje svůj názor a vzhledem k jeho rozsáhlým zkušenostem rozhodně nemám za to, že se v ekonomice nevyzná a tvrdí nám tady nějaké nesmysly. Proč by to asi dělal? Cením si vaší odbornosti a snad i vašeho ekonomického názoru. Údajně vám jde o prospěch Příbrami, na mne to však dělá dojem a to opakovaně, že vám jde více o obhajobu vaší osobní prestiže, možná i o přípravu na politické zviditelnění, než o blaho města.
Autor:L. Řezáč Vloženo: 2020-01-14 06:56:20 IP: 109.72.0.***
Osvětlení na SH se bude realizovat především na podkladu participativního rozpočtu, kdy - a tímto za to děkuji, Rada města schválila společnou verzi TS a mého návrhu, aby se obnova udělala celá. Počkat by to samozřejmě mohlo a sám jsem zastáncem kompletní obnovy veřejného osvětlení v celém městě tak, aby město svítilo lépe, levněji, dále levněji a snáze osvětlení opravovalo. Nicméně mě šlo v návrhu participativního rozpočtu o obnovu okolí SH,jako naší největší kulturní památky a dominanty. A pokud budu mít čas a chuť (a snad ano), budu do participativního rozpočtu hlásit i další projekty v této lokalitě.
Autor:Dominik Lednický Vloženo: 2020-01-14 00:11:20 IP: 86.49.232.***
Pane Dvořáku plně s vámi souhlasím, já z prosincového zastupitelstva raději odešel v první třetině, jelikož už mi stačilo, když dle mého názoru správně chtěl v počátku pan Marek Školoud prohodit bod č.9 (Návrh Střednědobého výhledu rozpočtu města) za bod č.8 (Návrh rozpočtu města na rok 2020) z logiky věci. Tak jsem si řekl, tady něco nehraje a bude to pro mne opět ztráta času a raději kouknu na Příbramský volejbal. Víte já to osobně cítím tak, že už město samotné si uvědomilo, "doufám", že mít světový bazén na větší vesnici není asi to pravé ořechové. A teď jak z toho ven, aby mohli oznámit se vztyčenou hlavou, takový mega projekt město nepotřebuje. Za poslední dobu bylo celkem dost ne moc povedených projektů od Junioru a Restaurace(kiosku) na Novém rybníku počínaje až po dle mého názoru nic moc provedenou ulici Legionářů a v neposlední řadě tuším reklamace oken na ZŠ 28.října. konče. Co trápí mne jako občana a dle mého videa, které jsem umístil na soc. sítě netrápí nejen mne, ale jak jsem zjistil většinu občanů, je veřejné osvětlení (a teď nemám namysli to na Svatou horu , které by mohlo počkat) v ulicích Příbrami viz odkaz: na Fb str. Město Příbram (fotky, kulturní akce, sport atd.) K rozpočtu se vyjadřovat nemohu, jelikož tomu zřejmě dostatečně nerozumím a nejsem s tím ani nijak obeznámen. Hezký den všem.
Autor:Václav Dvořák Vloženo: 2020-01-13 22:55:21 IP: 109.72.12.***
Názory vyjádřené v článku bývalého starosty a současného člena RM mne docela trápí. Dávají najevo směr ekonomického uvažování vlivné osoby, který není správný. V první řadě musím upozornit na manipulaci hned v úvodu článku. Průběh prosincového ZM nerozvířilo ani tak projednávání rozpočtu, ale rozpočtového výhledu. FV se rozpočtem nezabýval, nezbyl mu na to čas - zabýval se jen rozpočtovým výhledem. Požádal ZM, aby hlasování o rozpočtu odložilo na leden (nemělo by to žádný negativní dopad), aby mohl na svém lednovém jednání rozpočet projednat. Koalice to odmítla. Radní, kteří na ZM vystoupili, dali najevo, že nevnímají provázanost rozpočtového výhledu a rozpočtu, přičemž výhled je to primární (roční rozpočet je jen rozpracovanou variantou prvního roku výhledu). I to jsem na jednání ZM vnímal velmi negativně. Autor článku si vypůjčil bonmot týkající se statistiky: přesný součet nepřesných čísel. Roční rozpočet je v první řadě usnesením ZM závazným pro všechny zainteresované: pro radu města i pro úředníky. Je to příkaz k činnosti. Ano, v příjmové i výdajové stránce jsou rozdíly. O velikosti a důvodech rozdílů se zde nedá hovořit, byla by to plytká debata. Názor, že není dobrý a špatný rozpočet, je z pera politika hrozný. Nedělil bych rozpočet na konzervativní a ambiciozní - to je opět manipulace. Rozpočet má odpovídat momentální situaci a výhledům jak v celkové ekonomice, tak v plánech města. Roky 2015 a 2016 jsme dostávali město z finančního kolapsu. V letech 2017 a 2018 už jsem plánoval na investice tolik, že to město ani nestačilo utratit (odbor investic řídil starosta)! Stejně dopadl rok 2019. Zároveň jsem šetřil na budoucí aquapark, aby se město při jeho budování nemuselo tolik zadlužit. Opět naprosto zavádějící je otázka, zda opravit kulturák, nebo šetřit na horší časy. Moje odpověď je: na účtech města má trvale ležet základní finanční rezerva (jednoměsíční spotřeba), ostatní peníze mají pracovat jinde. ALE zároveň je třeba uvažovat v souvislostech a vidět dopředu. Máme před sebou velkolepou investiční akci, na které se chceme finančně podílet? Je to nutná akce (např. ČOV, kanalizace, parkovací domy), nebo akce pro zábavu (aquapark)? Jaký je výhled ekonomiky? Co zůstane po nás dalšímu zastupitelstvu - budou i oni moci město rozvíjet? Mají příspěvkové organizace prostor pro rozvoj? Nehrozí městu v budoucnu finanční nouze? Tyto otázky se promítají do rozpočtového výhledu, který byl zpracován naprosto nerealisticky (již jsem se k němu jinde dostatečně vyjádřil). A k závěru článku na téma "na čem záleží doopravdy". Tlaky spolků a výborů jsou z pohledu čísel rozpočtu naprosto marginální. Nevím, o jakém tlaku opozice pan Vařeka píše, při projednávání rozpočtu byla opozice opatrnější, než koalice. Jestli se je čeho obávat, tak leda toho, že by se naplnil rozpočtový výhled, který prosincové ZM schválilo.
Autor:Karel Vild Vloženo: 2020-01-13 15:11:22 IP: 109.72.12.***
Co na to asi řekne pan Švenda;))
Autor:Petr Walczysko Vloženo: 2020-01-13 13:13:38 IP: 37.48.13.***
Docela mě zajímalo, co se po dlouhé odmlce dozvím od pana Jindřicha Vařeky, bývalého starosty města, na téma: "Rozpočet města pro rok 2020". A ejhle ve skutečnosti jsem se na toto téma nic nedozvěděl. I to je umění a je to v dnešní době normální. V procesu plánování, rozpočtování a prognózování jsou věci popisované úplně normální a běžné, myslím si, že to občana zas tak nemusí zajímat. Mě například zajímá rekonstrukce plaveckého bazénu, budování splaškové kanalizace a kanalizace povrchové vody v Lazci a Kozičíně (to zajímá i převážnou část obyvatel těchto části, některé ne, těm vyhovuje, že neplatí splaškovou vodu) a pod. Splašková kanalizace v těchto částech města se řeší snad více jak 15 let a vůbec nikoho nezajímá, že tento stav vážně ohrožuje životní prostředí, o čemž se může každý přesvědčit v lesoparku Litavka, kde splašky ústí a následně v Litavce. Město se pořád jen vymlouvá na dotace, ale co já vím, tak v minulém volebním období ušetřilo cca 180 mil. Kč. Myslím si, že stav životního prostředí by měl být všude, a to i v Příbrami, hlavní prioritou představitelů města. Další problém, který v poslední době vyvstává je, že s povolováním hromadné výstavby rodinných domů městem v Lazci i Kozičíně není souběžně řešena kanalizace povrchové vody ulic nové výstavby, což před dvěma roky způsobilo zaplavení řady domů v Lazci. Také nikoho tento stav nezajímá, ani jej neřeší a výstavba ulic a domů pokračuje. Představitelé města jsou zde pro občany, měli by jim naslouchat a řešit jejich společné problémy a potřeby, měli by být velkými patrioty a v tom byla příkladem paní Alena Ženíšková, které si za to nesmírně vážím.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-01-13 12:28:32 IP: 176.98.110.***
Pane starosto, tedy JV, myslím si, že jediné, co by si tento Váš článek zasloužil, je tlačítko „Backspace“ na Vaší klávesnici. K příspěvku pana Konvalinky se snad raději ani nebudu vyjadřovat. Neuvěřitelné, že to jsem schopný napsat, ale vážení, aby se nám ještě nezačalo stýskat po rozpočtech a investicích řízených MUDr. Šedivým. Ach jo.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-01-13 11:56:20 IP: 109.72.0.***
Nesouhlasím, pane starosto. Když by částka v rozpočtu nebyla, neznamenalo by to, že město touto částkou nedisponuje. Toto je pouze psychologický tlak, ať už na občany nebo na zastupitele - peníze v rozpočtu už na to jsou, už je přeci jasné, že bazén uděláme. A přitom to vůbec jasné není. A město by po schválení rekonstrukce peníze využilo a basta. Zastupitelé přece mohou schválení rekonstrukce provést zároveň i změny na prvcích rozpočtu a peníze z účtů využít. Jsem jen a jen pro investice, ať se město mění k lepšímu. Ale buď chybí správná propagace Vašich vizí nebo je nemáte. Předchozí vedení rychle přetavilo svojí vizi v realitu a tu pak prodávalo - město kultury, sportu a oddechu, což se rovnalo opravě Nováku, divadla, kina a spoustě akcí. Já Vás nekritizuji, nebo aspoň málo, já bych chtěl vědět, co a jak se bude dít. A chtěl bych vidět plnění volebních slibů..
Autor:David Vloženo: 2020-01-13 11:26:58 IP: 109.72.12.***
Pan Vařeka nám odkryl, jak hnutí ANO přistupuje k rozpočtu. Plánované investice i výdaje bagatelizuje a v podstatě nám sděluje, že ať je v rozpočtu uvedené cokoliv, tak se to někomu může líbit a jinému nemusí. Bravo nepolitické politice místního ANO, které si ve výsledku utratí peníze za co bude chtít bez ohledu na naplánovaný rozpočet. Ve výsledku to je to podstatné a v guláši okolo se ti méně bystří nevyznají. Bravo. Vlastně to bude rozhodnutí napříč politickým spektrem, protože jednou pomohou v hlasování nekoaliční ODS, jindy komunisti, nebo se najdou jiní užiteční idi.... Ideální nepolitika.
Autor:Jan Konvalinka Vloženo: 2020-01-13 11:26:42 IP: 109.72.0.***
K článku pana Vařeky bych dodal ještě pár drobností. Je vcelku jasné, že rozpočet stanovuje jakýsi rámec, do kterého se více či méně daří v průběhu roku trefovat. Ani ne tak s výdaji, jako s příjmy. Například daňové příjmy jsou pro rok 2020 modelovány docela konzervativně s očekáváním lehké stagnace tempa růstu ekonomiky. U výdajů, zejm. těch investičních, se dá jen obtížně předjímat, na kolik se záměry podaří realizovat. Myslím, že je vhodnější, být v počátku trochu více optimistický a "nasázet" toho do rozpočtu více, než tam toho dát schválně málo s odůvodněním, že se to stejně nepodaří. Padesát milionů na akvapark je v rozpočtu připravených pro případ, že zastupitelstvo na základě vysoutěžené nabídky rekonstrukci schválí. V případě, že by se tak stalo a v rozpočtu by nebyly peníze na zahájení prací, dostali bychom se do situace, která by byla, slušně řečeno, patová. Obdobně musí být stavba akvaparku (včetně splátek případného úvěru) zahrnuta v rozpočtovém výhledu. Pokud zastupitelé rekonstrukci akvaparku neschválí, bude se pochopitelně zásadně měnit rozpočtový výhled. Opět - bylo by přinejmenším nedomyšlené, nemít rekonstrukci akvaparku ve výhledu zohledněnou, když je její záměr zastupitelstvem schválen. Názory na rozpočet a jeho tvorbu se různí. Jeden by více šetřil, druhý by více investoval. Jsem přesvědčen, že se i v době bohaté na investiční záměry dokážeme chovat s péčí řádného hospodáře, a že naspořené peníze neutratíme za nesmysly.
Autor:Jaroslav Vloženo: 2020-01-13 10:34:00 IP: 109.72.0.***
I přesto rozpočet zaplněný z velké části nereálnými představami asi taky není ideální. Když nedokážeme v 2019 vyčerpat na investicích ani zdaleka celou kapitolu a na 2020 si dáme ještě víc (v situaci, kdy je tu nový vedoucí zmíněného odboru a pořád výběrová řízení na referenty).. Nebo počítat s 50mil. na bazén, když ještě ani nevíme, za kolik a jestli vůbec? Kormidelník se změnil, ale směr plavby se teď trošku motá v kruhu, se mi zdá. A to nemluvím jen o rozpočtu. Chtělo by to vizi, tu předložit a za tou si jít.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka