www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Zasedal krizový štáb

2019-10-16 09:12:14 | Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©

V rámci přípravy na možné vyhlášené krizové stavy či mimořádné události a jejich řešení, jsou většinou jednou ročně předsedou krizového štábu nařízena cvičení. V loňském roce to bylo na téma „blackout“.

Foto

Zasedání krizového štábu.
(Foto Město Příbram, Eva Švehlová, DiS.)

Letos 11. října je to „evakuace osob“ se simulovaným výbuchem, následným požárem bytového domu a nezbytností poskytnout pomoc postiženým osobám.

Krizový štáb města

je pracovním orgánem starosty, který je zároveň jeho předsedou. V souladu s předpisy o krizovém řízení předseda krizového štábu zabezpečuje součinnost orgánů veřejné správy a složek integrovaného záchranného systému, a to jak v rámci přípravy (cvičení) na řešení mimořádných událostí a krizových stavů, tak zejména při řešení reálného ohrožení životů, zdraví a majetků občanů ve svém teritoriu. Členy krizového štábu jsou představitelé vedení města, městského úřadu, tajemník krizového štábu, zástupci Hasičského záchranného sboru, Policie České republiky a Jednotky Sboru dobrovolných hasičů. Podle charakteru mimořádné události jsou k jednání přizváni zástupci dalších odborů městského úřadu, případně dalších složek integrovaného záchranného systému.


„V šest hodin byl nahlášen požár bytového domu, ve kterém se nacházelo zhruba padesát obyvatel. Zároveň byl k řešení situace svolán krizový štáb, který vedl starosta Jan Konvalinka. Přítomni byli členové vedení města, zástupci městského úřadu, městské policie a základních složek IZS. Zástupci jednotlivých složek postupně podávali hlášení o postupu likvidace požáru, evakuaci osob, zraněných osobách a jejich potřebách. Hlavním úkolem cvičení bylo prověřit možnosti města Příbram, jeho organizací a hasičského záchranného sboru pro evakuované, kteří zůstali bez přístřeší a neměli jiné možnosti, náhradní ubytování, stravování, zdravotnickou, případně finanční či další materiální pomoc,“ namodeloval situaci tajemník krizového štábu Emanuel Pavel.

Zástupci jednotlivých složek IZS podávali postupně své raporty. Díky technice byli členové krizového štábu spojeni na místo mimořádné události přímo s velitelem zásahu, od kterého se dozvěděli, jak likvidace požáru, ošetření zraněných a péče o všechny evakuované pokračuje.

„Cvičení proběhlo bez závad, během několika desítek minut jsme měli přehled o celé situaci a také o tom, jakým způsobem bude o osoby zasažené požárem postaráno,“ dodal Emanuel Pavel.

Obdobná cvičení mají za úkol zjistit postupy a možnosti, jak může město spolupracovat s hasiči, policisty, záchranáři a dalšími složkami a organizacemi, kde může oběti případných neštěstí ubytovat, kdo se postará o jejich ošacení a stravu…

„Obdobného cvičení jsem se účastnil poprvé. Doufám, že podobné situace jako byl tento modelový případ, kdy bylo v domě několik desítek osob, které musely být evakuovány, ošetřeny a následně převezeny do náhradních ubytovacích prostor, nebudeme muset řešit v reálu. Pokud by něco obdobného nastalo, víme, že jednotky IZS jsou připraveny, stejně jako pracovníci jednotlivých odborů města,“ zhodnotil cvičení starosta města Jan Konvalinka.

Eva Švehlová, DiS.,
tisková mluvčí


Město Příbram, Eva Švehlová, DiS. ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka