www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Václav Švenda: Proč zůstáváme v opozici? Nemá žádný smysl sedět v Radě se svázanýma rukama

2020-02-13 07:26:27 | Mgr. Václav Švenda ©

S panem starostou jsme se sešli, abychom probrali možnou spolupráci ve vedení města. Chtěl bych se s vámi podělit o své důvody, které mě vedly k pečlivě uváženému rozhodnutí.

Foto

Mgr. Václav Švenda, příbramský zastupitel za TOP 09.
(Zdroj foto autor)

Nemohu a nechci být fíkovým listem, kterým ANO v budoucnu zakryje prázdnou pokladnu, ruinu aquaparku nebo přeplněná parkoviště. Nemohu a nechci být radním, který světí kroky radnice bez jakékoliv reálné možnosti dění ovlivnit. Omlouvám se všem, kteří do oznámení pana starosty vkládali naděje v naši spolupráci. Pokud bych přijal, zradil bych všechno, co jsem doposud říkal a na čem jsem pracoval. Dokud bude mít ve svých rukou všechny rozhodovací kompetence (samovládu) strana, která ve volbách nezískala přes polovinu hlasů, bude moje místo v opozici. Nemá žádný smysl sedět se svázanýma rukama ve vedení města, dokud má jedna strana drtivou většinu a nemusí se ohlížet na názory a návrhy ostatních. Některým to možná vyhovuje, já ale kandidoval, abych měnil město k lepšímu. V tomto rozložení rozhodovacích pravomocí to bohužel možné není.

Netajím svůj dramatický nesoulad s většinou kroků nové radnice. Z opozice o tom mohu mluvit a podávat protinávrhy. V mnoha případech - jako třeba v otázce rozpuštění městské rezervy - se podařilo náš návrh prosadit. O tuhle možnost korekce bychom vstupem do Rady přišli a dál už bychom mohli jen mlčet.

Pane starosto, vyzval jste mě, abych se k Vám přidal v Radě. Já Vás vyzývám, přestaňte třímat veškerou moc a tvářit se u toho velkoryse. Upravte počty v Radě tak, abyste ke svým rozhodnutím potřeboval souhlas alespoň jednoho dalšího partnera - jak to ostatně odpovídá Vašim volebním výsledkům a tvrzením Vašeho hnutí o nepolitické politice a vládě všech.

Václav Švenda,
zastupitel za TOP 09


Mgr. Václav Švenda ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:S930 Vloženo: 2020-02-17 08:34:40 IP: 109.72.5.***
Trochu silná slova (v závěru Vašeho vyjádření) na člověka jenž se skrývá za výhodnější opoziční pozici. Trochu mi to připomíná lemplovatost strany Pirátské v celostátním měřítku.
Autor:Václav Švenda Vloženo: 2020-02-14 11:37:52 IP: 109.72.5.***
Dobrý den, vážení anonymní i neanonymní diskutující. Jen málo se zapojuji do zdejších diskusí, ale udělám drobnou výjimku a na některé příspěvky budu reagovat. Pro Petra Rottera: Petře, pana starostu vyzývám, protože neustále hlásáte, jak máte zájem, aby se na řízení města podíleli všichni, ale rozhodovací pravomoci máte pod absolutní kontrolou jen vy. Návrh na tři místa v RM pro ANO a čtyři další pro ostatní strany jsem Ti v rámci povolebních vyjednávání navrhl první já. Chtěl jsem být konstruktivní (bez ohledu na náš z vaší strany přehlížený volební výsledek) a hledat nějaký model možné spolupráce v duchu vašich proklamací o vládě bez koalice i opozice. Jedinou a nepřekonatelnou podmínkou pro TOPku bylo složení městské rady bez zástupce KSČM. V takovém případě jsme byli připraveni do rady nominovat pouze jednoho zástupce (řadového radního) a nechat prostor i ostatním stranám. To se bohužel nepovedlo, protože když jsem odmítl v městské radě spolupracovat s KSČM, tak Ty jsi se „svého“ čtvrtého místa odmítl vzdát. Nakonec jste si ponechali v sedmičlenné radě pět míst a to včetně kompletního vedení města (starosta i oba místostarostové). Pro pana Holého: Pane Holý, asi jste opět můj článek nečetl pozorně. Výzva k úpravě počtu vašich zástupců v radě zde sice je, ale pouze z toho důvodu, aby došlo k souladu vašich slov a činů o „nepolitické politice“ a „vládě všech“. Nikde se tam ovšem nepíše, že ta uvolněná místa by měla být pro TOP 09. Na schůzce s panem starostou, kterou obsahově nepřesně popisuje v jiném článku, jsem jasně sdělil, že TOP 09 zůstane pro zbytek tohoto volebního období v opozici. Důvodem tohoto rozhodnutí není jen velký názorový nesoulad se současným vedením města, ale i dosavadní zkušenost se stylem vlády hnutí ANO (absence opravdové snahy o diskusi a hledání názorového kompromisu, kádrováním nominantů do výborů a komisí, atd.), který nám v mnoha ohledech připomíná neosvědčenou vládu jedné strany před rokem 1989. Pro anonymní diskutující: Jsem přesvědčený, že pro město i naše voliče má aktuálně mnohem větší význam, že budeme silnou názorovou opozicí, než členem městské rady s minimální rozhodovací kompetencí. Být důslednou a konstruktivní opozicí není vůbec snadné, ale snažíme se tuto roli zvládnout co nejlépe. Chápu také zášť i nervozitu čišící z některých příspěvků. Dávám ji do souvislosti s tím, že se toho současnému vedení města zatím moc nepovedlo, i když už od jeho nástupu na radnici uplynulo dlouhých 15 měsíců….
Autor:Richard Hadač Vloženo: 2020-02-14 11:14:23 IP: 194.213.41.***
Musím souhlasit s p. Dvořákem, že rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným radním je obrovský ba přímo propastný, ale naprosto nic to nemění na mém názoru, že pro TOP 09 byla chybou již přecházející koalice s ANO, natož pak ještě, kdyby stejnou chybu opakovala. Pro ostatní: nebojte se, nezoufejte, na "Vítězný únor" přijede agent Bureš a BUDE LÍP.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-13 22:17:49 IP: 176.98.110.***
Tomáši, mohu Vás ubezpečit, že se nic nestalo, jdu stále stejným směrem a mé názory na vnímání světa a příbramské politiky jsou neustále konsistentní. Jsem si jistý, že by Vám to potvrdili i mnozí zástupci ANO, včetně většiny zastupitelů z minulého volebního období, které občas kritizuji a většiny úředníků MěÚ (tedy ti, kteří mě ještě znají). Na kandidátce ANO ani na jiné kandidátce jsem nikdy nebyl a určitě nebudu a nikdy jsem nepodporoval žádnou stranu ani hnutí, ale pouze osobnosti, kterých si mohu vážit, a které se z mého pohledu snažili a snaží věci posouvat k lepšímu. Budete se možná divit, ale první čtyři kandidáty hnutí Ano jsem volil a budu volit dál. V čase Googlu není určitě žádným tajemství, že jsem byl od dubna 2014 do prosince 2016 vedoucím odboru práva a veřejných zakázek na MěÚ Příbram. Každopádně jsem rád, že se každé ráno mohu s klidným svědomím podívat do zrcadla (i když to není hezký pohled) s vědomím, že jsem pro to naše město alespoň něco pozitivního udělal a nestydím se za své názory, které prezentuji pod svým jménem. O to více mě mrzí současný stav. Musím uznat, že moje komentáře jsou mnohdy zbytečně jízlivé, ale už to je hold má povaha. Přeji hezký večer
Autor:Václav Dvořák Vloženo: 2020-02-13 19:30:33 IP: 90.178.110.***
Mně osobně by převaha ANO v RM nevadila, ANO vyhrálo volby s výraznou převahou. I v minulé RM mělo ANO převahu. Prvotní chyba byla v tom, že když lidé ve volbách ukázali, že jim dosavadní koalice vyhovovala (oba její členové posílili), měla pokračovat, případně někým doplněná. TOP měla mít vzhledem k výsledkům voleb 1 místostarostu a 1 dalšího radního. Je obrovský rozdíl mezi uvolněným a neuvolněným radním.
Autor:Tomáš Vloženo: 2020-02-13 18:49:15 IP: 37.188.236.***
Samozřejmě, že se TOP 09 v radě líbilo. Vézt se na vlně pracovitých lidí je opravdu TOP. Pan Švenda je politik a ten politikaří, ale jediné co mu chybí je právě pracovitost. Co udělal pan Švenda za poslední dva roky pro rozdělaný aquapark, který měl jak se říká na starosti za jeho vládnutí? Nyní z pozice radního ,by zcela jistě mohl tento jeho volební slib plnit, ale to už se moc nehodí, co pane Švendo? Vaše plitké řeči o převaze v radě jsou nesmysl, kdyby jste chtěl pracovat, přijal by jste místo radního , ale vy chcete jen balamutit lidi svými hloupými texty. Každý ať si sáhne do svědomí sám. Trochu mne zaráží vyjadřování pana Němce, nebyl jste náhodou na kandidátce ANO? Nebyl jste jejich podporovatelem? Co se stalo,že jste otočil?
Autor:tom Vloženo: 2020-02-13 18:43:24 IP: 46.135.32.***
Pan Švenda chce být starostou. Zbytečné politikaření.
Autor:panek Vloženo: 2020-02-13 18:22:40 IP: 88.101.166.***
Je to škoda, TOP09 se mi v minulé radě líbilo. Kdyby měli zájem, šli by do toho, rezignovat se dá kdykoli. Bohužel se začíná vracet politikaření, které si dobře pamatuji z dob ČSSD + ODS.
Autor:S930 Vloženo: 2020-02-13 14:45:50 IP: 109.72.5.***
Ubulenci
Autor:Jiří Holý Vloženo: 2020-02-13 13:15:03 IP: 89.24.173.***
A asi nejvíc mě pobavil anonym pod Honza B., který se otírá o anonymitu Jany K.
Autor:Jiří Holý Vloženo: 2020-02-13 13:10:15 IP: 89.24.173.***
Vezmu to odzadu, od výzvy p. Švendy, aby upravil počty v radě tak, aby radní za ANO neměli většinu. Podle předchozích jednání o nemožnosti vzájemné účasti v radě jeho návrh může znamenat pouze doplnění rady o 3 členy TOP 09. Měl na mysli opravdu takový návrh a proč ho nenabízí otevřeně? Nabídl to starostovi přímo jako protinávrh nebo to je jen vata pro média? Má vůbec v klubu 3 ochotné a schopné budoucí radní? Místo radního je především o práci. Každých 14 dní se projedná +- 60 bodů, na které se radní musí připravit. Má totiž nejenom politickou ale i trestně-právní odpovědnost. Nové radě nezbývá, než se popasovat i s nesnadnými a nepopulárními rozhodnutími. Mnohdy jde navíc o problémy, které i p. Švenda nastavil v minulém období. Pro mě je to tedy jen další prázdné rétorické cvičení a ne pomoc "městu k lepšímu". Na druhou stranu to chápu. Přece jenom je opravdu snazší kritizovat z opozice. Je to vidět a nestojí to žádnou práci.
Autor:Petr Rotter Vloženo: 2020-02-13 13:08:40 IP: 37.188.250.***
Václav Švenda: Václave, prosím, nevyzývej pana starostu k něčemu, co jste několikrát sami odmítli. Je to nefér jednání a proto se k tomu musím vyjádřit. Když hnutí ANO chtělo při povolebních jednáních upravit počty v Radě tak, aby ke svým rozhodnutím potřebovalo souhlas alespoň jednoho dalšího partnera - tedy přesně tak, jak ve svém příspěvku píšeš (konkrétní návrh pro nezasvěcené zněl, že ANO bude mít ze 7 pozic v Radě pouze 3 a ostatní 4 místa nabídne dalším subjektům vzešlých z voleb), ihned jste přispěchali s dalšími podmínkami, který politický subjekt s vámi v Radě být smí a který nesmí atd. Právě toto vaše “politikaření” tento záměr zmařilo, což mne velice mrzelo. Nereaguji zde často, ale pokud vyzýváš k něčemu, co pak sám odmítáš, nepřijde mi to moc čestné. Jinak potvrzuji skutečnost zmíněnou některými diskutujícími (např. Jana K.), že v Radě města každý rozhoduje a hlasuje podle svého nejlepšího uvážení a rozhodně je tam nejen tvůrčí diskuse, ale i velmi přátelská atmosféra.
Autor:Milan Š. Vloženo: 2020-02-13 12:04:52 IP: 37.58.58.***
Jasná prohra topky, kteár není schopna se domluvit. Připravila se opět o možnost nějak výrazněji zasáhnout do politického dění. Kritizovat ze zastupitelské lavice je pro ní asi jednodušší.
Autor:Honza B. Vloženo: 2020-02-13 11:24:11 IP: 109.72.3.***
Jana K.:Jsi ona či on? Matěj K.:Řekl bych dokonce zoufalost nejvyššího stupně. Tomáš: Mlčet či hlasovat proti - ve výsledku stejný. Petr Němec:Souhlas s vámi. Sebastian:To by ten Švenda musel mít na čele napsáno sebevrah. Světoběžník:Dost mimo.Skoro jako vždycky. Povedená partička na tom radničním stolci.
Autor:Jana K. Vloženo: 2020-02-13 11:09:14 IP: 105.85.110.***
Ono to s tou totalitou Rady, kterou se nám tady někteří snaží vtlačit do hlavy, tak nějak nesedí. Když se podíváte na veřejně dostupná hlasování Rady, tak v naprosté většině případů hlasují všichni přítomní PRO usnesení, jen opravdu s řídkými výjimkami hlasuje někdo PROTI a je tudíž přehlasován. Například v posledním usnesení z 27.1.2020, kde se projednávalo 61 bodů, jsem našla jen dvakrát, že byl jeden radní proti a jednou, kdy se zdržel. Navíc jsem za celou dobu nezaregistrovala, že by si p. Chrastina nebo pí Vesecká na nějaké totalitní praktiky v radě stěžovali. Takže raději zanechme konspiračních teorií a nechme radu pracovat.
Autor:Matěj K. Vloženo: 2020-02-13 10:35:18 IP: 95.105.59.***
Na tom, že starosta topce nabídnul místo v radě, nic zoufalého nevidím. Když tedy starosta třímá tu veškerou moc, může si tam prohlasovat kohokoli ze svých a nemusí se obtěžovat se Švendou. Když mluvit o zoufalství, tak o tom, jak pan Švenda na nabídku zareagoval. Tak tomu říkám událost.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-13 10:34:41 IP: 176.98.110.***
Tomáš: Máte pravdu, že by to asi bylo ku prospěchu věci, ale za situace, kdy budete beztak vždy přehlasován a budete spojován s něčím, s čím býtostně nesouhlasíte, tak to jaksi nemá smysl. Myslím, že pan Švenda a celá „Topka“ má právě s tímto postupem velmi bohaté zkušenosti z předešlé rady.
Autor:Tomáš Vloženo: 2020-02-13 10:16:28 IP: 95.120.59.***
Já si zkrátka myslím, že by Topka do té rady jít měla. Radní má podstatně větší přehled o dění v Příbrami, než řadový zastupitel, a pokud zná fakta a umí argumentovat, něco ovlivnit může. Takhle se Topka akorát sama nasměruje do propadliště dějin. Když nechce pan Švenda, tak ať se o to uchází někdo jiný, je to šance. Nevím, proč by Topka v tom případě musela mlčet, když bude mít jiný názor, to je naprostý nesmysl.
Autor:Petr Němec Vloženo: 2020-02-13 10:05:42 IP: 176.98.110.***
No vypadá to hned ze startu na poměrně zajímanou diskuzi… a obzvláště se těším na reakci na ten ufňukaný blábol zveřejněný raději u konkurence. Pan Konvalinka nám názorně předvedl, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Jsem si jistý, že on sám zcela jistě nevěřil tomu, že by někdo mohl být tak duševně chorý, aby tuto směšnou nabídku přijal a dobrovolně vstupoval na Titanic a to ještě jako topič… Už jen ta absurdní forma, která byla použita, je hodna obdivu a nemusel by se za ní stydět ani sám Beckett, protože jeho Čekání na Godota je proti tomu slabý odvárek. To jako fakt někdo myslí, že po roce a půl, kdy současná politická garnitura nenechala na panu Švendovi jedinou nit suchou, a je dle ní zodpovědný i za to, že je v létě příliš horko a v zimě není na čem lyžovat, podstoupí dobrovolně lobotomii a bude dělat onen fíkový list. Přiznám se, že tenhle tah jsem úplně nepochopil a nevím, jak měl zlepšit pohled občanů na současný stav radnice, případně opozici… podle mě to bylo spíše kontraproduktivní, ale to je samozřejmě pouze můj názor.
Autor:Sebastian Vloženo: 2020-02-13 09:55:13 IP: 109.72.6.***
Souhlasím s názorem, že se pan Švenda bojí převzít osobní odpovědnost. A hlavně v této době, kdy má město před sebou vážná rozhodnutí.
Autor:Světoběžník Vloženo: 2020-02-13 08:43:11 IP: 105.80.120.***
Tak nevím pane Švendo, mně ten váš článek zavání politickou rétorikou. A kromě toho, naučte se počítat. Pan starosta rozhodně „netřímá veškerou moc“ (to je slovník bolševiků), jelikož politický subjekt, který zde pan starosta reprezentuje, má k dispozici v zastupitelstvu, to jest v rozhodujícím orgánu města, 12 křesel, což není ani většina. Navíc, každý zastupitel má předpokládám svojí hlavu a hlasuje dle svého přesvědčení. Já bych to pane Švendo spíš viděl tak, že se zkrátka bojíte převzít osobní zodpovědnost, a to právě v době, kdy Příbram stojí před řešením několika velmi těžkých problémů. Ono je totiž podstatně lehčí kritizovat a shazovat z opozičních lavic, což se vám zvláště v poslední době dost zalíbilo, než věci skutečně řešit, jít z kůží na trh a přijmout osobní zodpovědnost.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka