www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Ředitelem Památníku Karla Čapka bude Zdeněk Vacek

2019-10-11 09:49:20 | Středočeský kra, Helena Frintová a Jan Nováček ©

Novým ředitelem Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše bude Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D. Doporučila ho výběrová komise, v níž byli i zástupci odborných spolků a institucí, a nyní o jeho jmenování rozhodla i Rada Středočeského kraje.

Foto

(Ilustrační foto archiv)

Přihlášky do výběrového řízení podalo pět uchazečů. Jejich návrhy hodnotila vedle výběrové komise také odborná hodnotící skupina. „O zapojení do procesu výběru nového ředitele projevila zájem široká kulturní obec, proto jsme se rozhodli vyjít vstříc a zapojit vybrané kulturní osobnosti, společnosti a spolky do spolurozhodování o budoucím vedení Památníku,“ uvedl radní pro kulturu a památkovou péči Karel Horčička (ČSSD).

Hejtmankou Středočeského kraje byla proto jmenována hodnotící skupina ve složení: Jiří Dědeček, předseda Českého centra Mezinárodního PEN-KLUBU, BcA. Markéta Musilová, členka Společnosti bratří Čapků, PhDr. Martin Groman, PhD., předseda Společnosti Ferdinanda Peroutky, PhDr. Marta Dandová, autorka expozice Památníku Karla Čapka a Ing. Emil Palivec, zástupce vlastníků nemovitostí, které tvoří Památník. Výběrovou komisi pak tvořili Mgr. Kateřina Pešatová, vedoucí Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Středočeského kraje, Mgr. Zuzana Vojtová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu, Ing. Emil Palivec, zástupce vlastníků nemovitostí, Mgr. Irena Chovančíková, předsedkyně Asociace muzeí a galerií České republiky a Mgr. et Mgr. Ondřej Kepka, prezident Herecké asociace.

Výběrová komise a hodnotící skupina prostudovala předložené návrhy uchazečů a následně si je vyslechla při pohovoru. Na základě bodového hodnocení pak byl doporučen do funkce ředitele Památníku Karla Čapka Zdeněk Vacek. „Osobní projev pana Zdeňka Vacka byl podle hodnotitelů reprezentativní. Výběrová komise ocenila, že uvažoval moderně a inovativně. Jako příležitost vidíme jeho zahraniční kontakty, zkušenosti s výstavními projekty a jeho celoživotní zájem o osobnost Karla Čapka, která se již projevila v samostatné publikační a projektové činnosti,“ konstatoval radní Středočeského kraje pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Životopis Ing. Zdeňka Vacka, Ph.D.

Ing. Zdeněk Vacek, Ph.D. (42) je spisovatel a publicista, autor pěti knižních publikací na téma hospodářských dějin, techniky, politického a kulturního vývoje 20. století. Absolvent Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. Diplomovou (Ing., 2000) i doktorskou práci (Ph.D., 2006) věnoval tématu prodemokratické propagandy ČSR, „boje na rozhlasových vlnách“ v období 1939-1945, respektive 1923-1945, se zaměřením na činnost osobností kulturního života. V médiích působí od roku 1998, mj. byl šéfredaktorem české (2010-2015) a krátce i slovenské redakce prestižního mezinárodního magazínu GEO, je stálým spolupracovníkem týdeníku Reflex. Kromě českých mediálních domů příležitostně publikuje v titulech News and Media Holding (Bratislava) a Axel Springer AG (Berlín).

Dlouhodobě spolupracuje se Škoda Muzeem v Mladé Boleslavi, např. jako autor libret více než deseti výstav či hlavní autor textu reprezentativní třísvazkové publikace Kronika Škoda Auto (1895-2018), včetně cizojazyčných mutací.

Zkušenosti z oboru cestovního ruchu získával během dvanáctiletého působení v rodinné cestovní kanceláři Ing. Zdeněk Vacek – VIA TOUR.

Propagaci života a díla Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky se věnuje dlouhodobě, v rámci vysokoškolského studia, své publikační činnosti i volného času. Takřka deset let je členem Společnosti bratří Čapků a spolupracuje s Památníkem Karla Čapka, na základě archivních podkladů mj. rekonstruoval dvě cesty K. Čapka a O. Scheinpflugové do Alp (1935, 1937), které s manželkou zopakovali vlastním historickým vozem Škoda Rapid téhož typu, jaký vlastnil KČ. Méně známé aspekty vývoje Čapkova vztahu k technice publikoval v knize Za volantem s Karlem Čapkem (Grada, 2010). Následovala série článků, vystoupení v digitálních médiích, přednášek. Podobně tomu bylo s propagací další cesty, tentokrát u příležitosti 90 let od vydání Anglických listů Karla Čapka (historickou Škodou Popular, 2014).

Ing. Zdeněk Vacek, PhD. je ženat, hovoří německy a anglicky.


Středočeský kra, Helena Frintová a Jan Nováček ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka