www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Kdo vystoupí na 52. ročníku HF A. Dvořáka Příbram? Program s 15 koncerty odtajněn

2020-01-29 07:57:15 | Radka Svobodová ©

Svatá Hora v lehce mrazivém večerním oparu přivítala hosty slavnostního soirée, které již tradičně startuje finální přípravy Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram. Právě tady je poprvé oficiálně odtajněn program nadcházejícího ročníku.

Foto

Spohr violin Duo (J. a O. Lébrovi).
(Zdroj foto: Radka Svobodová)

Za přítomnosti významných osobností regionu a zástupců médií představila ředitelka festivalu Mgr. Albína Dědičík Houšková nejen kompletní program, ale také letošní motto. Příbramsko se od 25. dubna do 4. června 2020 opět může těšit na několik týdnů plných kvalitní hudby v tom nejlepším balení.

Váš oddaný Antonín Dvořák
Právě tak zní motto letošního ročníku, který chce ukázat nejen velikost Dvořákova umění, ale také mimořádně lidský rozměr jeho osobnosti. Hned několika historkami a vzpomínkami ze života A. Dvořáka byla připomenuta právě jeho laskavost, pokora a láska k bližnímu. Nezbývá než si přát, aby se atmosféra a energie ze slavnostního soirée v co největší míře přesunula také na koncerty a další akce 52. ročníku festivalu. Na koncertech budou zastoupena díla přátel Antonína Dvořáka či díla věnovaná Antonínem Dvořákem jeho přátelům a rodinným příslušníkům.

Jaké umělecké lahůdky nabídne letošní program?
Celkem bude uskutečněno 15 klasických koncertů, dále dvě operní představení určené dětskému publiku, komponovaný pořad věnovaný vlivu Antonína Dvořáka na americkou hudbu a open air projekt Den s Antonínem Dvořákem s 15 - 20 koncertními vystoupeními a edukativními programy, které budou realizovány na nejrůznějších místech Příbrami. V rámci HFAD bude již tradičně uspořádán rovněž benefiční koncert pro vilu Rusalka.

Koncerty se budou konat v Divadle A. Dvořáka Příbram, v kostele sv. Jakuba, Galerii Františka Drtikola, v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami, na Zámku Dobříš, v Galerii L. Kuby a na městském úřadě v Březnici, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku a rovněž v prostorách významného poutního místa – Svaté Hory u Příbrami.

Od zahajovacího koncertu až po závěrečný
25. dubna: Slavnostní zahájení hudebního festivalu se tradičně odehraje v příbramském Divadle A. Dvořáka a jeho protagonisty budou Petr Nekoranec, Lenka Máčiková Kusendová (SR) a Moravská filharmonie Olomouc pod taktovkou šéfdirigenta Jakuba Kleckera. Představí dílo A. Dvořáka, L. Janáčka, G. Pucciniho a oživí dílo moravského skladatele poloviny 20. století Rudolfa Heidera.

28. dubna: Pražští komorní sólisté (PKS), Zámek Dobříš, Zrcadlový sál
Serenády Antonína Dvořáka a jeho přítele P. I. Čajkovského představí náš nejdéle působící smyčcový komorní orchestr v čele s Radkem Baborákem a Janem Mráčkem.

5. května: Antonín Dvořák a jeho vliv na americkou hudbu, účinkují: Debashish Chaudhuri (Indie) a Jana Chaudhuri (ČR, klavír), Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami
Komponovaný pořad vytvořený speciálně na zakázku festivalu navazuje tématem na velmi populární Immersive koncerty a je věnován žákům a následovníkům Antonína Dvořáka v Americe.

9. května: Martina Kociánová & Kateřina Englichová, Reprezentační sál MěÚ Březnice
Duet lidského hlasu a harfy v programu, v němž zazní citace z korespondence A. Dvořáka ve spojení s hudbou od baroka po romantismus.

12. května: Czech Brass, kostel sv. Jakuba Příbram
Žesťový soubor v čele s Markem Zvolánkem (trubka) se představí v dílech romantických i soudobých.

14. května: Unique kvartet, Dům Natura, Příbram
Smyčcové kvarteto vystoupí v crossoverovém programu, ve kterém zazní hudba klasická, jazzová, filmová i populární.

19. května: Karel Dohnal a Smyčcové trio České filharmonie, kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Třebsku
Klarinetista Karel Dohnal vystoupí spolu se Smyčcovým triem České filharmonie v kostele přímo spojeném s životem A. Dvořáka.

21. května: Barocco sempre giovane a Pavel Svoboda, Bazilika Minor, Svatá Hora u Příbrami
“Dialogu smyčců a varhan” přednese naše přední komorní těleso zaměřené zejména na interpretaci barokní hudby. Koncertní program je sestavený z děl J. S. Bacha, A. Vivaldiho, J. G. Waltera, W. A. Mozarta, J. Brahmse a samozřejmě A. Dvořáka.

23. května: Skety, Městské muzeum/Galerie Ludvíka Kuby, nádvoří, Březnice
Festival každoročně přináší koncert „na pomezí klasické hudby“, pro rok 2020 přijal pozvání velmi populární a cappella sextet Skety v čele s Petrem Wajsarem.

26. května: Zemlinského kvarteto, Galerie Fr. Drtikola, Příbram
Zemlinského kvarteto již od svého založení v roce 1994 navazuje na bohatou tradici české kvartetní školy. Pro koncert si zvolilo program sestavený z děl A. Dvořáka, B. Martinů a J. Brahmse.

28. května: Koncert laureátů, Památník A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami
Již pátým rokem rozezní zámeček ve Vysoké hlasy laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka v Karlových Varech. V průběhu večera zazní písně a árie P. I. Čajkovského a B. Smetany. Součástí koncertu bude světová premiéra vítězných skladeb 4. ročníku Kompoziční soutěže HFAD určené skladatelům do 40 let – písní na slova Sonetů W. Shakespeara (č. 49 a č. 66) Marka Pavlíčka.

30. května: Operetní gala – Franz Lehár, účinkují: Luisa Albrechtová, Amir Khan (SR), Západočeský symfonický orchestr, dirigent Chuhei Iwasaki (Japonsko), Svatá Hora u Příbrami, nádvoří
Program sestavený z předeher a árií z operet zazní na nádvoří Svaté Hory na open air koncertě v „piknikovém“ stylu.

2. června: Den s Antonínem Dvořákem
Open air akce zahrnující cca 15 - 20 samostatných koncertů a pořadů pro děti i širokou veřejnost. Součástí Dne s Antonínem Dvořákem jsou rovněž dva Koncerty přátelství, na kterých vystoupí v kostele sv. Jakuba v Příbrami umělecká tělesa reprezentující partnerská města: Filharmonie Středního Saska z německého Freibergu a sbor Coro Incanto Alpine z italského Valle di Ledro.

4. června: Klánští – koncert virtuosů, Účinkují: Ivan Klánský, Lukáš Klánský, Daniel Klánský, Adam Klánský a Epoque kvartet, Divadlo A. Dvořáka Příbram
Koncert virtuosů završí 52. ročník festivalu díly A. Dvořáka a jeho přátel.

Poděkování organizátorů patří Ministerstvu kultury, Středočeskému kraji a Městu Příbram za udělené záštity a finanční podporu a také obchodním a mediálním partnerům. Bez jejich podpory by Hudební festival A. Dvořáka Příbram nemohl rozdávat radost všem příznivcům klasické hudby a oslovovat širokou veřejnost.

Aktuální informace k 52. ročníku můžete sledovat od 1. února na webu www.hfad.cz a také na Facebookovém profilu festivalu. Předprodej vstupenek bude zahájen 28. února v 10 hodin.

Zahajovací soirée v refektáři Svaté Hory.
(Zdroj foto: Radka Svobodová)


Radka Svobodová ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka