www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Volno v Africe? Dávám přednost boji!

2019-12-23 09:25:56 | Michal Kuba, Rwanda ©

Je neděle. Konečně mám jediný den volna z práce a můžu si přispat! Ale já přesto vstávám brzy – mám před sebou dva tréninky. Od sedmi ráno vyučuji boj beze zbraně a sebeobranu a pak od desíti judo. V Kigali, hlavním městě Rwandy…

Foto

(Zdroj foto: Michal Kuba)

Teď se musím dostat na jeho opačnou stranu a cestu mi komplikuje tzv. car free day. Každou druhou neděli v měsíci uzavřou dopoledne ulice pro auta a lidé si jdou do najednou osiřelého prostoru zaběhat (docela dobrá inspirace pro Česko, nebo ne?).

Město znám vcelku dobře a uzavírkám se obvykle snadno vyhýbám, navzdory tomu, že je čas od času mění. Asi za půl hodiny jsem na místě. Cvičíme v místnosti o velikosti učebny, která se i jako učebna používá. Trénink od sedmi začínáme o čtvrt hodiny později. Což je na místní poměry velký úspěch! Dochvilnost je místním zcela cizí. Však také jedno známé africké přísloví směrem k euroamerické kultuře říká: Vy máte hodinky, my máme čas!

Na mé tréninky přicházeli stále noví žáci, postupně jsem jejich příliv omezil a dnes jsou mé lekce pouze pro mistry (minimálně první dan), trenéry bojových sportů a členy národních týmů. Začínáme cvičením tai-či a nácvikem Master kata, to je soubor jedenácti základních technik sebeobrany. Předcvičuje Mistr a učitel kung-fu, pak pokračujeme s výukou boxu pod vedením trenéra boxu, následně trénink přebírám já a navazuji výukou obrany proti sečným a střelným zbraním.

Procvičujeme techniku v různých modelových situacích stále dokola a dokola. Měníme počet útočníků, obránců, prostředí, způsob vedení útoků a snažíme se najít nejlepší řešení dané situace. Závěrem přenechávám prostor opět pro tai-či. Po tréninku rychlý čaj a krátká konverzace, kdy mi vždy někdo z mých žáků pomáhá z překladem do rwandštiny a zpět.

Přejíždím do nedaleké čtvrti Kimisagara, tady má Rwandský národní tým juda pod mým vedením tréninky. Moji chlapci rychle staví tatami (žíněnku) a můžeme začít. Rozhýbeme se bojem na zemi, poté pilujeme techniku za pohybu (jokosuku geiko) a dál následují cvičné zápasy (randori). Mám totiž jednoduchou filosofii: nejlepší průpravou bojového umění je… boj! Pro dnešek končíme, kluci rychle uklidí tatami. Ufff, další trénink bez zranění… Je poledne a můj jediný den volna v týdnu mi konečně otevírá doširoka svou horkou africkou náruč.


Michal Kuba, Rwanda ©


Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka