www.turistika-brdy.cz | www.ohkpb.cz | www.kdno.cz |

Vladimír Král: Příbramští strážníci patří do ulic Příbrami, ne jinam

2019-11-19 08:41:42 | Mgr. Vladimír Král ©

Jedním z bodů při listopadovém zasedání příbramského zastupitelstva byl návrh na uzavření veřejnoprávní smlouvy s městem Rožmitál pod Třemšínem. Na základě této smlouvy by měla Městská policie Příbram dle situace a potřeby plnit úkoly i na území Rožmitálu.

Foto

Zastupitel za Šanci pro Příbram Mgr. Vladimír Král.
(Zdroj foto autor)

(Obdobně byl při stejném zasedání předložen i samostatný materiál ve stejném duchu o plnění úkolů v obci Lazsko.)

Ve zdůvodnění materiálu jsem postrádal vysvětlení, proč Rožmitál město Příbram o tuto pomoc požádal. Tedy jaké konkrétně bezpečnostní problémy chce Rožmitál řešit. Z vyjádření Městské policie Příbram vyplynulo, že by mělo jít o automatizované měření rychlosti vozidel. V rožmitálském zpravodaji jsem se kromě měření rychlosti dočetl také o pomoci při odchytu toulavých zvířat a o asistenci při pořádání akcí.

S dílčím opatřením v podobě automatizovaného měření rychlosti jsem problém neměl. Potíž jsem viděl v tom, že smlouva poskytuje Rožmitálu v oblasti požadavků mnohem širší prostor. Konkrétně může Rožmitál například požadovat plnění úkolů, které se týkají „ochrany a bezpečnosti osob a majetku“ nebo „dodržování pravidel občanského soužití“ a podobně. Měření rychlosti (bez obsluhy na místě) bylo jen dílčí částí jednoho z devíti úkolů, které byly ve smlouvě jmenovitě uvedeny.

Mám za to, že Městská policie Příbram by se měla přednostně věnovat situaci a dohledu v Příbrami. I vzhledem k tomu, že dle vyjádření velitelky městské policie aktuálně chybí do optimálního početního stavu asi pět strážníků.

Byl jsem upozorněn, že požadavky Rožmitálu musí být písemně odsouhlaseny vedením městské policie, což by mělo fungovat jako pojistka proti řešení problémů v Rožmitále na úkor Příbrami. Ovšem pokud tedy skutečně jde pouze o radarové měření a pokud existuje personální podstav, proč uzavírat smlouvu se značně rozsáhlejšími možnostmi? (Nemám nic proti bezpečnosti v Rožmitále a v Lazsku. Domnívám se ale, že odchyt zvířat nebo pomoc při akcích lze řešit i v součinnosti s jinými organizacemi než městskou policií.)

Chápu, že smlouva může být pro Příbram finančně výhodná, že Příbram bude moci inkasovat „rožmitálské pokuty“ a tak dále. Ale jestliže je prostor pro vyšší činnost strážníků mimo služebnu, pak by měl být podle mě využitý k širšímu působení v Příbrami. Mám na mysli větší počet obchůzek a autohlídek, prevenci drobné kriminality, vandalismu a podobně.

Díval jsem se do posledních statistik kriminality v Příbrami. Zatímco celkově kriminalita klesá, právě v oblasti drobné kriminality a přestupků je v poslední době nárůst – výtržnictví, sprejerství a podobně. Ostatně vzpomeňme, kolikrát za poslední rok jsme četli o zdemolovaných lavičkách či odpadkových koších nebo o poškozeném sousoší na kašně. Mezi nechvalně proslulé oblasti patří například prostranství před gymnáziem na sídlišti, lokality s ubytovnami nebo Křižák.

Myslím, že vyšší preventivní přítomnost strážníků v ulicích Příbrami může výskyt těchto jevů snížit. Ano, oproti spolupráci s Rožmitálem z toho nebude žádný příplatek do městské pokladny. Ale i kdyby se „pouze“ předešlo té či oné škodě na příbramském majetku, má to smysl. Chápu, že strážníci nemohou být v jednu chvíli všude – ale pokud už někde mají být, pak ať jsou v Příbrami.

Byl jsem připravený podpořit návrh, který by platnost smlouvy omezil na bezobslužné měření rychlosti. Smlouva byla schválena beze změn. Z výše uvedených důvodů zastupitelé Šance pro Příbram nemohli s bianco šekem na výjezdy strážníků do Rožmitálu (a Lazska) souhlasit.

Mgr. Vladimír Král
zastupitel za Šanci pro Příbram


Mgr. Vladimír Král ©


Tato diskuse již byla ukončena.
Autor:Šašek Vloženo: 2019-11-22 13:35:21 IP: 109.72.0.***
Děkuji za Vaši reakci, neberte jí jen jako takové poňouknutí Vás, ale spíše pro celou opozici a hlavně (!!) pro současné vedení. Ono totiž má obrovskou výhodu - přišli do dobře rozjetého vlaku jak ekonomicky, tak pracovně. Ale zdá se mi, a nejsem sám, že toto nedokáží využít. Máte pravdu, navrhujete, snažíte se, ale i když by to mohlo připomínat staré politické kultury, které jsou naštěstí již za námi, asi bych se nebál být ostřejší. Otevřeně se ptát a diskutovat (ono je často mocnější médium sociální síť nebo publicistický server, než jednání ZM) a chtít odpovědi a vize od vedení města. On člověk ani nemusí být v tomto jednání agresivní, a přesto se trefit do "černého". Určitě děkuji, za Vaši nabídku setkání, ale nehodlám se zatím stavět do pozice zákulisního podněcovatele. Naopak, vedení (i když ne to současné, ale což) jsem volil. Ale věci se holt mohou měnit...
Autor:Vladimír Král Vloženo: 2019-11-22 11:41:59 IP: 109.72.13.***
Vážený pane Šašku, děkuji za komentář. Chtěl bych ujistit, že se snažíme být "šťouraví" a informovaní i jinde. A zároveň se snažíme i předkládat konstruktivní návrhy (vyšší transparentnost radnice, omezení nahodilé regulace parkování, možnost dotace na aquapark, úlevy pro ZTP...). Na "nekoncepci" kolem parkování upozorňujeme prakticky od začátku tohoto volebního období, kdy bylo zavedeno nejnovější zpoplatnění ve staré Příbrami. Současně platí, že o některých věcech, co trápí či zajímají občany, nemusíme nutně vědět. Ne že bychom to vědět nechtěli, jenom třeba takový podnět nemáme, a věnujeme se jiným městským záležitostem a problémům. Zde mohu odkázat na zápisy ze ZM (dostupné na webu města), kde se můžete přesvědčit, co a jak zastupitelé Šance průběžně komentují a navrhují. Pokud byste měl zájem, rád se s Vámi osobně sejdu a můžeme Vaše představy a vnímané problémy probrat podrobněji. Kontakt na mě najdete na stránkách města nebo na webu Šance.
Autor:Honza B. Vloženo: 2019-11-21 09:40:40 IP: 109.72.3.***
Největší slabinou tohoto sdělení pana Krále je že Šance zůstala v tomto hlasování sama.Argumenty proti jsou celkem jasné. Pokud vím i ve městě Rožmitále byla skupina zastupitelů proti. Delší dobu sleduji snahy Šance jako sympatické .Ale marné.
Autor:Šašek Vloženo: 2019-11-20 06:45:53 IP: 109.72.0.***
Tak jako jo, proč ne.. článek, aby bylo vidět, že přemýšlíte a bezhlavě nehlasujete.. Ale radši bych jako občan viděl opozici "šťouravou" v jiných věcech, které město pálí a které jsou trošku resty současného i minulého vedení. Napumpovaný rozpočet města, který má jít druhý rok do schodku (i když letos se nevyčerpal - proč??), a přesto žádná masivní obnova na místech, kde by město dlouhodobě šetřilo. Příklady: proč se nezačne ve velkém obnovovat veřejné osvětlení? Nedostalo město nabídku, že soukromá firma kompletně osvětlení vymění a bude za to platit pouze rozdíl, který ušetří..? Vodohospodářský majetek - ok, zdražíme, ať do něj něco dáme. Budovy města - teď se tedy se zpožděním (pohádku o barvě fasády, no pardon..) dodělává radnice. Co Rudné doly, které se měly opravit za peníze z teplárny (kam šli)? Co "sociálka"? Jak se v současné chvíli řeší parkování? Čekáme na studie, papíry a rozbory, hm... Co Granit? Budeme věřit tomu, že je nutné pronajímat nebo prodávat budovu v jednom z nejvíce rozvíjených míst na Šumavě, která generuje směšnou ztrátu 140 tisíc ročně? Ta "ztráta" je v podstatě benefit, který poskytuje město svým občanům, a zároveň chybou jeho vedení a zaměstnanců, kteří nedokázali za léta letoucí investovat (ani peníze ani čas) ani do budovy, ani do systému, kterým funguje.. A takhle bych mohl pokračovat jako občan. Doufal jsem, že Šance a TOPka budou v těchto otázkách aktivnější, cílenější a informovanější - i když TOPka se na tom čtyři roky trochu podílela.. Že do toho nevidí Pirát, to se nedivím, ten má o mnoho širší záběr a stará se teď o Kurdy.

Podporujeme

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram a Kino Příbram
MHD Příbram - jízdní řády

Aktuální jízdní řády najdete ZDE.

REKLAMA

Starožitnosti, antik Chod

© Mgr. Jaroslav Hodrment
Webhosting a domény od GIGASERVER.CZ
Právní doložka